Зростання вартості євробондів українських компаній обумовлене зниженням ризиків – інвестбанкір

06 листопада 11:42

За показниками макроекономічної стабільності та економічного зростання Україна знаходиться на максимумі за останні три роки.

 

Зниження властивих Україні ризиків призводило до зростання вартості суверенних паперів, що тягло за собою зростання вартості корпоративних облігацій. Про це в інтерв'ю виданню Бізнес заявив інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Підвищення вартості українських євробондів відбувалося в міру досягнення Україною макроекономічної стабільності та економічного зростання. Ми знаходимося на максимумі за останні три роки", - заявив інвестбанкір.

Говорячи про причини позитивної динаміки зростання котирувань таких українських компаній як Метінвест, Ferrexpo, ДТЕК, МХП в 2016-2017, Фурса відзначив зниження в цілому країнових ризиків. "Зниження властивих Україні ризиків призводило до зростання вартості суверенних паперів, що тягло за собою зростання вартості корпоративних облігацій. Єдине, що насправді хвилює інвестора, покупця паперів, це ймовірність дефолту, платоспроможність позичальника. І в цьому випадку багато залежить від відносин України з МВФ. Співпраця з Фондом тривала і прибутковість суверенних бондів знижувалася. При цьому потрібно врахувати, що прибутковість корпоративних паперів не може бути вище, ніж суверенних", - сказав він.

Інвестбанкір підкреслив, що ключовий показник, який зумовлює вартість цінних паперів українських компаній на міжнародних біржах, - це співвідношення держборгу і ВВП. "Не можна сказати, що інвестори прив'язуються до якогось конкретного показника. В першу чергу оцінюється стан суверена, а потім - того чи іншого корпоративного емітента. Рейтинги України у провідних рейтингових агентств все ще низькі і найближчим часом, швидше за все, не будуть переглядатися", - сказав він.

Фурса прогнозує, що найближчим часом ринок буде збалансованим. "Різких рухів щодо єврооблігацій та акцій українських емітентів на зовнішніх ринках не передбачається. Все знову-таки буде залежати від співпраці України з МВФ. Якщо переговори зірвуться, то ціни впадуть. Але як тільки ми отримаємо черговий транш, можна буде очікувати зростання цін", - заявив інвестбанкір.

Нагадаємо, за даними агентства Bloomberg, в умовах кризи в 2014-2015 роках боргові папери основних промислових емітентів українського ринку (Метінвест, Ferrexpo, ДТЕК, Миронівський хлібопродукт) опустилися до рівня 40-50% від рівня номіналу, після чого в 2016-2017 роках спостерігається їх суттєве зростання. Зараз цінні папери частини українських емітентів торгуються вище номіналу.