Зростання світової економіки почало підвищувати ціни на сировину - The Economist

11 сiчня 12:15

Однак, зростання цін навряд чи триватиме довго, зважаючи на перенасичення ринків.

 

Зростання світової економіки нарешті відбилося на вартості сировини. Минулий рік, швидше за все, був першим за період з 2010-го, який відзначився пришвидшенням зростання економік обох Америк, Європи, Китаю і Японії.

Нафта марки Brent, мідь, а також індекс Bloomberg для 22 сировин зараз на найвищому рівні з листопада 2014 року. Однак, якщо глобальне економічне зростання впродовж кількох кварталів поспіль було високим, чому ж знадобилося так багато часу, щоб це відбилося і на вартості сировини? І, що важливіше знати, наскільки стійке це зростання цін на мареіали?

Про це пише The Economist, додаючи, що затримка збільшення цін на сировину пояснити найлегше. Впродовж багатьох років видобуток нафти, базових матеріалів і продовольства був дуже високим. Таким чином, у світі сформувався певний надлишок. Запаси видобутої нафти досягли рекордно високого показника у листопаді 2015 року, про що свідчать дані Міжнародної енергетичної агенції.

ОПЕК вирішив скоротити щоденний видобуток з метою позбутися перенасичення, і це спрацювало. Ціни почали зростати. Китай теж застосував цей принцип у деяких секторах. В 2016 році він скоротив кількість робочих днів для шахтарів з 330 до 276. Крім того, Пекін скоротив на половину своє виробництво сталі, яке на той час складало 65 ммільйонів тонн. Ці заходи задвалися на перший погляд не значними. Але тепер великий попит з'їв надмірні запаси, тож ціни почали зростати.

Стійкість зростання цін на сировину оцінити значно складніше. Короткостроковий прогноз для світової економіки має дуже оптимістичний вигляд. Американська економіка продовжує створювати робочі місця швидкими темпами. А бізнес впевнений щодо можливого впливу скорочення податків, яке збирається провести президент Дональд Трамп.

Європейські виробники теж налаштовані оптимістично. Китайська економіка виявилася дуже стійкою до жорстких умов кредитування в 2017 році. Тож скорочення її потужностей у минулому було виправлене. Більше того, деяке економічне зростання почали демонструвати найбільш розбиті ринки, що розвиваються, зокрема Росія і Бразилія. Тож все вказує, що світова економіка буде зростати в 2018 році так само швидко, як і в 2017-му. А це буде підживлювати високий попит на сировину.

Однак, в довгостроковій перспективі ціни можуть ослабнути. Зрештою, ціни на нафту зросли лише до 60 доларів за барель через скорочення видобутку країнами ОПЕК. Коли до кінця цього року дія угоди закінчиться, члени картелю зможуть знову добувати стільки, скільки їм захочеться. Тож видобуток підскочить, а ціни впадуть. Якщо ж стратегія ОПЕК виявиться більш успішною і вартість бареля буде зростати, тоді американські сланцеві виробники почнуть швидше розробляти свої родовища, щоб заробити більше.

Тим часом, в аграрній сфері немає картеля на кшталт ОПЕК. Тож країни-виробники продовольства навряд чи домовляться про скорочення виробництва. Таким чином, хороші врожаї найпопулярніших зернових культур будуть тримати ціни на дуже низькому рівні. Запаси продовольства теж досить високі. Тож сувора погода в Північній Америці на початку 2018 року навряд чи на довго підніме ціни.

Раніше видання Bloomberg писало, що технологія bitcoin може спричинить великі зміни на ринку сировини в 2018 році. компанії, такі як BP Plc, ABN Amro Group NV і Mercuria Energy Group Ltd оголосили минулого місяця, що працюють над оптимізацією передачі енергії за допомогою блокчейна. В жовтні чотири банки приєдналися до спільного проекту, започаткованого UBS Group AG і International Business Machines Corp., який націлений на використання блокчейн-технології в платформі для глобальної торгівлі товарами. Natixis SA і Trafigura Group Ltd. в березні повідомила, що використає блокчейн для своєї системи купівлі і продажу нафти.