Зростання економіки України сповільнилося до 3,1% - НБУ

02 листопада 12:27

Погіршення динаміки в сільгоспсекторі і промисловості позначилися на ВВП України.

 

Національний банк України (НБУ) прогнозує уповільнення зростання економіки України в третьому кварталі 2018 року до 3,1% з 3,8%, що було зафіксовано у другому кварталі поточного року. Така попередня оцінка наведена в жовтневому "Інфляційному звіті", повідомляється на сайті регулятора.

"У третьому кварталі 2018 року зростання економіки України дещо сповільнилося (до 3,1% р/р за оцінками НБУ) на тлі погіршення динаміки у більшості базових галузей економіки. Зокрема, на показниках сільгоспсектора негативно позначилося зниження врожайність ранніх зернових. У свою чергу стримувало зростання промисловості погіршення кон'юнктури на зовнішніх ринках, ремонтні роботи на кількох металургійних підприємствах, а також ускладнення вантажних перевезень", - зазначено у документі.

За даними центробанку, ці ж фактори гальмували збільшення експорту.

У той же час, додає НБУ, тривало подальше нарощування грошових переказів трудових мігрантів, що разом із зростанням заробітної плати та соціальних виплат стимулювало споживчий попит і імпорт.

В результаті дефіцит поточного рахунку платіжного балансу істотно розширився (за січень-серпень до $ 2,1 млрд). Додатковим фактором розширення дефіциту було збільшення обсягів виплат дивідендів.

Повідомлялося, що, за оцінками експертів, ВВП в 2019 році зросте на 3%. Прогноз стриманий, незважаючи на те, що у другому кварталі поточного року ВВП України збільшився на 3,8%.

Хоча днями Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) поліпшив прогнозні оцінки зростання ВВП України за підсумками 2018 році до 3,5% з 3%. Міжнародний валютний фонд (МВФ) у своєму жовтневому огляді світової економіки (World Economic Outlook, WEO) знизив оцінку зростання ВВП України в 2019 році до 2,7% з 3,3%.

Детальніше про зростання економіки і бюджет на 2019 рік читайте у матеріалі Ярослава Жаліло та Антоніни Дешко "Кравець крає, як матерії стає" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".