Змін на ринку нафтопродуктів після виборів президента України чекали, і вони відбулися – експерт

24 листопада 10:30

Першою жертвою змін на українському паливному ринку став Віктор Медведчук.

 

Українські трейдери і споживачі палива коливаються разом з умовною "лінією партії" – не секрет, що поставки дизельного палива та скрапленого газу з РФ найдешевші з доступних, однак з іншого боку в канві війни у Донбасі їхне походження змушує задавати певні питання. Про це у своїй статті для DT.UA пише директор ТОВ "Консалтингова група А-95" Сергій Куюн.

За його словами, зміни на паливному ринку все-таки відбулися, і першою їх жертвою виявився кум Путіна, український політик і бізнесмен Віктор Медведчук. Хоча офіційно уряд задекларував бажання знизити залежність від російських поставок палива.

"Подією року стало запровадження спецмита на трубопровідні поставки російського дизпалива (3,75% із 1 серпня та 4% із 1 жовтня). Це призвело до зупинки джерела поставок, що підживлював близько 40% ринку. Офіційною причиною такого кроку голова парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус називає бажання знизити частку російських поставок. Є й неофіційна версія: трубу прикрили через її належність до орбіти Віктора Медведчука. Але характерно, що обидві версії не суперечать одна одній, і обох цілей досягнуто: імпорт по трубі помер, імпорт із Росії знизився", – зазначає автор.

Детальніше про перипетії навколо поставок російського дизельного палива в Україну читайте в матеріалі Сергія Куюна "Пошук "дизельних" граней" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".