ЗМІ: Україна може замінити Росію у постачаннях електроенергії до Білорусі

01 липня 09:10

Після припинення постачань електроенергії з Росії Білорусь вирішила відновити енерговідносини з Україною. Мінськ уже направив Києву пропозиції щодо відновлення припинених через неплатежі постачань електроенергії, пише РБК daily.

 

Газета посилається на лист першого заступника прем'єр-міністра Білорусії Володимира Семашка першому віце-прем'єру України Андрію Клюєву. У ньому приносяться вибачення за прострочення платежів і висловлюється сподівання на «розвиток добросусідських відносин і відновлення постачань електроенергії з України». При цьому Мінськ висловлює готовність погасити утворену в березні-квітні заборгованість до 15 липня.

Російська «Інтер РАО» припинила постачання електроенергії до Білорусі у ніч на середу, 29 червня через заборгованість, що утворилася. Втім, вже вдень Мінськ виділив необхідні кошти і виплатив російській компанії 600 млн руб. «Інтер РАО» пообіцяла постачання відновити.

Подача електроенергії повинна була початися у ніч на четвер, о 00:00 мск, але на ранок представники «Інтер РАО» констатували, що «з технічних причин» експорт до Білорусі не здійснюється. Білоруська сторона енерговідносини з Росією вирішила не коментувати, зазначивши лише, що готова прийняти постачання.

За словами джерела, знайомого з ситуацією, рішення про збереження ембарго було прийнято російським керівництвом з метою підштовхнути Мінськ до приватизації білоруських енергоактивів.

Експерти вважають, що Україна зможе повністю закрити потреби Білорусії у кіловатах, що дозволить Мінську відмовитися від послуг російського енергоекспортера.

У структурі енергоспоживання Білорусі на частку постачань з Росії та України припадає по 10%. Втім, за словами директора Фонду енергетичного розвитку Сергія Пікіна, російська 10%-ва частка на білоруському енергоринку цілком може дістатися Україні. «Був прецедент, коли ми півроку їм нічого не постачали, і вони, закуповуючи кіловати у Києва, цілком впоралися. Причому це відбувалося в осінньо-зимовий період, коли енергоспоживання вище», - нагадує експерт.