Землі сільськогосподарського призначення займають в Україні площу 42,7 млн га

19 вересня 11:11

Однак визначення цієї категорії земель досить неконкретно і розмито, що вже є предметом дискусій і спекуляцій.

 

За даними, наведеними у постанові КМ України від 07.06.2017 р. №43 "Стратегія удосконалення механізму управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власности та розпорядження ними", землі с/г призначення займають площу 42,7 млн га, з яких близько 32 млн га (74,8%) - у приватній власності і 10,4 млн га (25,1%) - у державній.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Яків Дідух, академік НАН України. Однак, за його словами, визначення цієї категорії земель досить неконкретне й розмите, що вже є предметом дискусій та спекуляцій.

"Із цієї площі орні землі (рілля) становлять лише 78,4, або 54% від загальної території України (для Європи цей показник у середньому становить 35%), пасовища - 9%, сінокоси - 4, багаторічні насадження - 1,5%. При цьому в постанові акцентується на еколого-економічній моделі господарювання, але на сьогодні склалася ситуація, коли, з одного боку, владні структури не володіють інформацією щодо цінности угідь, не мають оцінки їхньої екологічної значимости, а з іншого - закони про використання прописано не на користь їх захисту чи збереження", - наголошує академік.

Детальніше про проблеми з продажем землі читайте у статті Якова Дідуха "Земля: якщо продавати, то й зберігати" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".