Зеленський впевнений, що контракт на транзит газу підпишуть на кращих умовах

10 грудня 11:33

Переговори по новому контракту на транзит російського газу тривають.

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна підпише договір з Росією щодо постачання газу "за кращих умов, ніж до цього" – на період "десь посередині" між одним і десятьма роками. Про це він розповів журналістам після саміту в нормандському форматі в Парижі, пише ЕП.

"Немає поки договору, але я впевнений, що у нас більше шансів його підписати за кращих умов, ніж до цього обговорювали наші представники, коли були дуже складні зустрічі принципово без відповідей. Не йдеться про контракт на один рік, все зняли це з обговорення. Скільки-то років, я так думаю, буде більше. Я наполягав на максимально амбітних умовах, вигідних Україні та Європі – на 10 років. Дуже складно, коли одна сторона наполягає на одному році, а ми наполягаємо на десяти. Ми знайдемо щось посередині. Ми зняли питання з приводу трьох мільярдів, які ми виграли. Наша позиція проста: ми готові взяти газу", - сказав він.

Читайте також: Газом користуються як зброєю – Коболєв про переговори в Парижі

Як повідомлялося, 9 грудня у Парижі відбувся перший з 2016 року саміт у нормандському форматі.

Учасники зустрічі підтримали припинення вогню, обмін у форматі "всіх на всіх" до 31 грудня, допуск Червоного Хреста до всіх утримуваних осіб, розведення військ на трьох ділянках, розширення мандата СММ ОБСЄ і продовження розмінування.

Наступну зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Росії заплановано на березень 2020 року. За цей час політичні радники лідерів нормандської четвірки мають узгодити кроки з імплементації політичних заходів: прийняття закону про особливий порядок самоврядування ОРДЛО на постійній основі, інкорпорації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство і підготовку місцевих виборів.