Зеленський підписав закон щодо скасування монополії держави на виробництво спирту

11 грудня 17:24

З 1 січня 2020 року суб'єкти господарювання будь-якої форми власності зможуть виробляти спирт.

 

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким скасовується монопольне право "Укрспирту" на виробництво спирту. Така інформація міститься на сайті Верховної Ради.

Документ передбачає скасування державної монополії на виробництво спирту з 1 січня 2020 року, можливість суб'єктами господарювання будь-якої форми виробляти спирт за умови отримання відповідної ліцензії, а також повну лібералізацію експорту спирту з України.

Проте, з метою захисту внутрішнього товаровиробника закон передбачає, що імпорт спирту до 1 січня 2022 року зможуть здійснювати тільки уповноважені Кабінетом міністрів держпідприємства.

Як повідомлялося, 15 листопада Верховна Рада підтримала в першому читанні закон про скасування з 1 січня 2020 року державної монополії на виробництво етилового спирту. Кабмін розраховує залучити до держбюджету 6-7 млрд грн від приватизації "Укрспирту" і скоротити тіньовий обіг продукції.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що 55% виробництва "Укрспирту" знаходиться в тіні. Заступниця керівника Офісу президента Юлія Ковалів розповіла, що, починаючи з 2016 року, фінасовий результат держпідприємства скоротився в п'ять разів, а бюджет недоотримав 8 млрд грн через тіньовий ринок спирту.

Детальніше про ситуацію у галузі читайте в матеріалі Романа Якеля "Алкогольний делірій "Укрспирту" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".