Збитки діючих банків України перевищили 57 млрд грн

24 грудня 00:33

Доходи українських банків за січень-листопад перевищили 191 мільярд гривень.

 

За січень-листопад 2015 року збитки діючих банків України склали 57,3 мільярда гривень. Про це повідомляється на сайті Національного банку України.

При цьому регулятор не став наводити дані по всій банківській системі країни з урахуванням неплатоспроможних банків. У НБУ відзначили, що в листопаді відзначалося скорочення збитків: фінансовий результат діючих банків в цьому місяці склав "мінус" 1 млрд грн порівняно з "мінус" 3,7 млрд грн в жовтні.

За інформацією центробанку, на зниження збитків вплинуло скорочення відрахувань у резерви на можливі втрати від активних операцій. У минулому місяці резерви було відраховано 6,9 мільярда гривень, що на 30% менше, ніж у жовтні (9,8 млрд грн).

Доходи діючих банків України за січень-листопад перевищили 191 мільярд гривень, а витрати– 248 мільярдів гривень.

Читайте також: Пограбування країни: "кейс Брокбізнесбанку" без ручки

Напередодні повідомлялося, що НБУ за пропозицією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийняв постанову № 914 про відкликання банківської ліцензії та ліквідації ПАТ "ВБР". Цей банк належить синові колишнього президента України Віктора Януковича Олександру Януковичу.

Нагадаємо, в 2014-2015 роках Україна зіткнулася з важкою банківською кризою, яка завдала нищівного удару по довірі до банківської системи і її регулятора. За даними дослідження фонду Демініціатив їм. Кучеріва та Центру ім. Разумкова, на кінець липня 2015-го 76,5% українців зовсім або переважно не довіряли банкам.

Докладніше читайте про банківську кризу в Україні в матеріалі Ірини Акімової та Владислава Комарова "Банки України: як вибратися з петлі недовіри" для тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".