Завод Коломойського хоче через суд обмежити права НАБУ

30 травня 12:29

Якщо суд стане на бік заводу, то держава втратить 7 млрд грн.

 

"Запорізький завод феросплавів", який входить в групу "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, домагається через суд визнати неконституційними права Національного антикорупційного бюро визнавати сумнівні угоди недійсними. Про це йдеться в повідомленні Конституційного суду.

Згідно повідомлення, на закритій частині пленарного засідання суд продовжив розгляд справи за конституційною скаргою Запорізького заводу феросплавів щодо конституційності положень пункту 13 частини першої статті 17 закону "Про Національне антикорупційне бюро України".

"Розгляд справи буде продовжено на одному з наступних пленарних засідань Другого сенату Конституційного суду, - наголошується в повідомленні.

Завод Коломойського оскаржує повноваження НАБУ звертатися до суду з цивільними позовами про визнання недійсними угод фігурантів корупційних розслідувань.

За чотири роки роботи НАБУ подало 42 позову, за яким недійсними були визнані 92 угоди.

Як пише "Центр протидії корупції", за таким принципом у суді за позовом НАБУ був визнаний недійсним договір між "Запоріжжяобленерго" і "Энергомережа" на суму понад 112 млн грн.

У цілому, якщо суд прийме рішення на користь заводу, це позбавить Національне антикорупційне бюро права через суд визнавати недійсними угоди по корупційних справах.

В такому випадку держава може втратити 7 млрд грн - на таку суму обчислюються вже розірвані за ініціативою детективів через суди угоди, порахували в "Центрі протидії корупції".

Повідомлялося, що детективи НАБУ розслідують пов'язане з Приватбанком виробництво щодо зловживань при використанні коштів, виділених банку на рефінансування.