Засновника IKEA звинуватили у несплаті податків

28 сiчня 09:26

Засновник меблевого концерну IKEA Інґвар Кампрад багато років уходив від сплати податків завдяки засекреченому фонду, стверджує розслідування шведського телебачення. Сам мільярдер каже, що не робив нічого протизаконного.

 

Мільярдер і засновник IKEA Інґвар Кампрад давно стверджував, що ані він, ані його родина вже не контролюють міжнародний меблевий концерн-гігант. Але у документальному фільмі, який транслювався у четвер, стверджується, що він скористався фондом, про який досі не було відомо, для того, щоб негласно продовжувати керувати компанією і уникати сплати податків.

«В атмосфері суворої таємності він заснував фонд у Ліхтенштейні, найвідомішій в світі податковій оазі»,- розповідається у фільмі на громадському телеканалі SVT. Ця фундація під назвою Interogo і є справжньою «Ікеєю», наголошують автори журналістського розслідування.

Раніше вважалося, що управління компанією з виробництва побутових меблів, яка має магазини у 26 країнах і торік заробила майже 3 мільярди євро, здійснює організація Stiching Ingka Foundation. Напередодні виходу в ефір скандальної передачі Кампрад визнав, що його сім'я контролює Interogo Foundation, заснований 1980 року.

Однак він запевняє, що метою цієї установи є не ухиляння від сплати податків, а «інвестиції у розширення бізнесу з метою забезпечення довгострокових перспектив IKEA.»

84-річного Кампрада, який у 1943 році заснував у Швеції свій всесвітньо відомий концерн, громадськість вважає диваком. Маючи капітал у декілька десятків мільярдів євро, він, однак, славиться своєю бережливістю. Як стверджують ЗМІ, він їздить на старенькому «Вольво» та літає економ-класом.

За матеріалами Deutsche Welle