Заробітчани переказують гроші в Україну, а мільярдери їх вивозять — експерти

18 березня 08:45

Висновки про справедливості і першочергової необхідності реформ в тих чи інших сферах кожен може зробити сам.

 

Буквально за три останні роки обсяги переказів зросли з менш як 6% ВВП до майже 11%. Це приблизно стільки ж, скільки станом на сьогодні становлять статки доларових мільярдерів з України. Тільки заробітчани переказують гроші в Україну, а мільярдери їх вивозять. З доходів перших податки сплачуються, оскільки більша частка переказів іде на споживання, адже підтримують вони найменш забезпечені верстви населення, а доходи других рідко стають об'єктами оподаткування та найчастіше використовуються на всілякі дурниці. Перші заробляють свої гроші чесно, важкою працею, а другі - на сумнівних схемах типу "Роттердам+", "Укроборонпром-", періодичних валютних кризах або фіктивних банкрутствах банків.

Про це у своїй статті для DT.UA пишуть Костянтин Швабій, доктор економічних наук, професор, Тетяна Яроцька, кандидат економічних наук, і Світлана Федчук, кандидат юридичних наук. Отже, на їх думку, висновки про справедливість і першочергову необхідність реформ у тих чи інших сферах кожен може зробити сам, оскільки то є очевидним.

"За відносними показниками обсягу переказів ми навіть випередили таку країну, як Філіппіни (10,46%ВВП). У світовому рейтингу більшими, ніж українські, є показники лише у таких невеликих країн, що значною мірою залежать від доходів своїх заробітчан, як Непал (28,31% ВВП), Ямайка (16,63), Грузія (11,83% ВВП). Для порівняння, традиційні світові лідери - Індія та Китай (за обсягами переказів в абсолютних величинах показники за 2018 р. становлять 79,5 млрд і 67,4 млрд дол.) отримують у відносному еквіваленті з-за кордону лише 2,66 і 0,23% від ВВП відповідно", - зазначають експерти.

Детальніше про необхідність усунення подвійного оподатковування для залучення інвестицій заробітчан в українську економіку читайте в матеріалі Костянтина Швабія, Тетяни Яроцкой і Світлани Федчук "Все, що було в Польщі, залишається в Польщі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".