Запущено новий контейнерний сервіс між портами ТІС (Україна) і Поті (Грузія)

17 жовтня 10:36

 

Найбільша стивідорна компанія ТІС (порт "Південний") у жовтні прийняла перше судно нового щотижневого фідерного сервісу ТІС-Поті-ТІС, організованого контейнерним перевізником Maersk.

Цей новий морський торговельний маршрут стане швидшим, зручнішим та вигіднішим для вантажовласників Європи і України, країн Кавказу (Грузії, Вірменії, Азербайджану) і Середньої Азії (Казахстану, Туркменістану, Узбекистану). Завдяки йому в Україну зайдуть вантажі, які раніше в нашу країну не надходили. Більш того, новий вантажопотік – це нові робочі місця, додаткові портові збори і податкові надходження. І що важливо відзначити, після запуску нового фідерного сервісу український порт в особі компанії ТІС стає другим на Чорному морі (після румунської Констанци), де використовується морський трансшипмент на постійній основі, а це істотно посилює позиції України на логістичній карті світу.

Обробка вантажів в режимі трансшипменту припускає, що магістральні суди великих контейнерних сервісів залишають транзитні вантажі у проміжних глибоководних портах. Пізніше їх забирають і розвозять по портам регіону судна меншого розміру – так звані "фідери". Таким чином, вантажовласники, які працюють через порти, куди немає заходів магістральних суден, отримують доступ до глобальної мережі контейнерних маршрутів.

Новий сервіс буде обслуговувати фідерне судно місткістю 1,1 тис. TEU. Из ТІС до Поті будуть доставлятися як транзитні контейнери, перевантажені з морських суден океанського сервісу Ecumed компанії Maersk для країн Кавказу та Середньої Азії, так і вантажі, які прибувають в ТІС сушею. А з порту Поті до ТІС ходитимуть контейнери з вантажами для України і Європи.

"Ми прагнемо забезпечити клієнтам ефективні логістичні рішення, і новий фідерний сервіс вирішує цю задачу. Дозволяє долати відстань в одну сторону всього за півтора дня. Таким чином, ми створюємо новий морський маршрут між Україною і Грузією - зручний для вантажовласників України, Кавказу і Середньої Азії", - зазначив генеральний директор Maersk Ukraine Роман Колоянов.

За словами співвласника контейнерного терміналу ТІС Єгора Гребеннікова, для терміналу, як і для транспортної галузі України, поява нового фідерного сервісу має стратегічне значення. "Новий фідерний сервіс стане відсутньою ланкою Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту і відкриває перед вантажовласниками зовсім інші можливості", - підкреслив він.

ТІС – найбільший морський транспортний вузол в Україні. Компанія оперує п'ятьма високотехнологічними морськими терміналами. У 2018 р. ТІС обробив 25,6 млн. тон. Контейнерний термінал ТІС вважається найбільш глибоководним і технологічним контейнерним терміналом у країні.

MAERSK – світовий лідер у сфері контейнерних перевезень. Після придбання Hamburg Süd частка на світовому ринку становить близько 19%. Штаб-квартира базується в Копенгагені, а дочірні підприємства та офіси розташовані у 130 країнах світу. Компанія оперує флотом із понад 700 суден і має найбільший у світі парк контейнерів (4 млн. TEU).