Західні нафтові гіганти заморозили платежі за брудну російську нафту

20 травня 17:04

Total і Eni заплатять тільки після визначення розміру збитків.

 

Західні нафтові гіганти Total і Eni заморозили платежі за забруднену російську нафту, продану їм російськими фірмами, і заявили, що будуть платити тільки тоді, коли буде досягнута домовленість про компенсації. Total і Eni повідомили російським контрагентам про призупинення платежів за квітневі поставки забрудненої хлорорганікої нафти марки Urals, яку транспортували нафтопроводом "Дружба", повідомили три джерела в галузі агентству Reuters.

Гіганти з Франції і Італії повідомили про це компаніям "Роснефть", "Сургутнефтегаз" і іншим. Повідомляється, що Total і Eni заплатять за зіпсовану нафту лише після визначення розміру збитку.

Як писало DT.UA, на даний момент "Укртранснафта" веде переговори з "Транснафтою" про розмір компенсації витрат на реалізацію першочергових заходів з ліквідації кризи, надалі належить обговорення компенсацій за очевидні зміни в режимі роботи нафтопроводу.

Раніше Білорусь повністю зупинила транзит російської нафти. "Вимушена пауза" буде використана для виконання ремонтних робіт.

22 квітня на білоруському "Мозирському нафтопереробному заводі" сталася поломка через неякісну російську нафту з підвищеним вмістом хлоридів. У той же день білоруський концерн "Белнефтехім" тимчасово обмежив експортні поставки нафтопродуктів з Росії в інші країни. 25 квітня Польща зупинила транзит неякісної російської нафти по ділянці нафтопроводу "Дружба" через ризик виникнення серйозної промислової аварії. 26 квітня аналогічне рішення прийняла Україна.

27 квітня радник президента компанії "Транснафта" Ігор Дьомін заявив про те, що нафта нібито "була забруднена навмисне", російські правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Проте непомітно "влити" в трубопровід на перегоні "Унеча-Мозир" кілька цистерн хлоридів неможливо.

Детальніше щодо "брудної" російської нафти читайте в статті Сергія Куюна "Зіпсована "Дружба" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".