Загарбник Росія не може розраховувати на повернення боргу жертви України – Bloomberg View

11 грудня 19:09

Якби Москва не анексувала Крим і не розв'язала війну в Донбасі, вона б отримала свої гроші і світова спільнота була б на її боці.

 

МВФ дуже вчасно змінив свої правила, дозволивши видавати кредити країнам, у яких є боргові зобов'язання перед іншими країни. Це дозволить фонду продовжувати фінансувати виснажену війною Україну не залежно від того, буде вона платити агресору Росії, чи ні. Водночас виникає підґрунтя для безпрецедентної судової справи, розгляд якої світ побачить в 2016 році.

Про це на сторінках Bloomberg View пише оглядач Леонід Бершидський, нагадуючи, що ще режим Віктора Януковича продав Росії облігації на суму трьох мільярдів доларів, які нинішньому Києву після втечі екс-президента потрібно виплатити до 20 грудня. "Очевидна річ, яку ніхто не хоче помічати, полягає в тому, що Україна – єдина країна в сучасній історії, яка виявилася щось винна іншій державі, яка анексувала частину її території, а саме Кримський півострів. Прем'єр-міністр Медведєв і інші чиновники вдають, що ніякої окупації не було. МВФ теж в голос не згадує про Крим і підтримку проросійських бойовиків на Сході України", - йдеться в статті.

Автор додає, що в фонді навіть запевняють, що змінили правила не заради України, а цей крок вже давно планувався, зокрема для того, щоб Китай не міг тиснути на бідні країни в Азії. У всякому разі час, коли МВФ вирішив запровадити зміни, свідчить про те, що фонд вважає ситуацію України особливою.

"В цій боротьбі відмовок у МВФ значно сильніша позиція. В країн Заходу достатньо голосів у фонді, щоб змінювати правила, як їм захочеться. Якщо вони хочуть далі кредитувати Україну не зважаючи на те, платить вона Росії чи ні, вони це зроблять. Але насправді вони можуть і просто списати український борг, зробивши програму допомоги на 17,5 мільярдів доларів ще більш ефективною. Росія з цим нічого не може вдіяти, окрім як поскаржитися в суд. Саме це вона і збирається зробити", - пише Бершидський.

В цей же час, Україні доведеться брати участь у судовому процесі і тим самим втрутитися в протистояння МВФ і Росії. Якщо під час слухання заявить, що не виплатила три мільярди боргу в якості компенсації за Крим, це ослабить її претензії на півострів. Суддя, швидше за все, хоч і буде зважати перед усім на сухі юридичні факти, але стане на бік України, оскільки не можна визнавати винною "вівцю, якій вовк вже відгриз ногу".

Росія, розуміючи, що точно програє суд і не отримає своїх грошей, намагається використати ситуацію хоча б заради пропаганди. Прем'єр-міністр Дмитро Медведєв вже розповів пресі, що Захід не хоче брати український борг на поруки, тому що нібито не вірить у платоспроможність України. Можливо це сподобається глядача м в Росії, але це не так. Захід не дав гарантій, тому що в цьому насправді немає необхідності. Москва ж, не отримавши свої гроші, не вийде з МВФ. Її економіка надто виснажена, щоб разом з Китаєм фінансувати альтернативний міжнародний фонд.

Читайте також: Росія на Новий рік подасть на Україну до суду через "борг Януковича"

"Якби Росія не анексувала Крим і не влаштувала війну на Сході України, вона б отримала свої гроші. Але оскільки вона це зробила, то й нічого не отримає. От в чому суть", - пише оглядач.

Раніше США закликали Росію реструктуризувати борг України. Росія відмовляється взяти участь у реструктуризації, вимагаючи повернення коштів у повному обсязі і обіцяючи подати в суд, якщо їх не отримає. Київ заявив про готовність до судових розглядів.

Питання про статус російського боргу важливе, так як правила МВФ забороняють фонду кредитувати країни, що оголосили дефолт за кредитом в офіційному секторі. У свою чергу Лагард заявляла, щоМВФ буде кредитувати Україну навіть у випадку дефолту.

У свою чергу президент Петро Порошенко заявляв, що вважає, що російський кредит у $ 3 млрд був хабарем Януковичу за відмову від асоціації з ЄС.