Загальний обсяг виплат з погашення та обслуговування держборгу в 1 півріччі 2018-го склав 160,1 млрд грн, або 10,3% ВВП

03 вересня 12:12

Накопичення значного обсягу державного боргу і висока вартість його обслуговування є причинами зменшення первинних видатків бюджету на розвиток людського капіталу, активізацію економічної діяльності і підвищення обороноздатності держави.

 

Загальний обсяг виплат з погашення та обслуговування державного боргу в першому півріччі 2018-го склав 160,1 млрд грн, або 10,3% ВВП. Питома вага витрат на обслуговування держборгу в загальному обсязі видатків держбюджету становила 12,1%. Обсяг процентних платежів по держборгу збільшився з 2,4% ВВП у першому півріччі 2013-го до 5,1% у 2015-му і склав 3,6% ВВП у першому півріччі 2018-го.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Тетяна Богдан, доктор економічних наук, зав.відділом державних фінансів Експертно-аналітичного центру "Оптіма".

На її думку, накопичення значного обсягу державного боргу і висока вартість його обслуговування є причинами зменшення первинних видатків бюджету на розвиток людського капіталу, активізацію економічної діяльності і підвищення обороноздатності держави.

"Слабкі темпи проведення структурних реформ у бюджетній сфері при зменшенні реального обсягу бюджетних коштів, які можуть спрямовуватися на задоволення соціально-економічних потреб країни, стали причиною виникнення соціально-демографічної кризи та стагнації економічної діяльності", - підкреслює експерт.

Докладніше аналіз фіскальних дисбалансів дивіться у статті Тетяни Богдан "Фіскальні дисбаланси та виклики для бюджетно-боргової політики України" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".