Заарештовано майно "Приватбанку", готуються підозри - Луценко

03 липня 15:08

ГПУ протягом останніх тижнів активно допитує членів кредитного комітету "Приватбанку".

 

Генеральна прокуратура, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують кілька справ, пов'язаних з "Приватбанком". Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко, пише ЕП.

"Перш за все, відразу після звернення голови праления банку Олександра Шлапака про вчинений злочин були накладені арешти на ліквідне майно "Приватбанку" і пов'язаних з ним структур - понад 700 об'єктів нерухомості ТОВ "Приватофіс", - сказав Луценко.

За його словами, ГПУ протягом останніх тижнів активно допитує членів кредитного комітету "Приватбанку".

"Готуються підозри. Також ГПУ вивчає документи і допитує ряд працівників Нацбанку, які повинні були контролювати процеси в "Приватбанку", - додав Луценко.

Раніше Шлапак направив звернення до генпрокурора, в якому повідомив, що екс-керівництво "Приватбанку" перед націоналізацією проводило незаконні операції з пов'язаними з банком особами, що спричинило заподіяння державі збитків в особливо великих розмірах.

В документі наголошується, що 15 та 16 грудня 2016 року колишнє керівництво банку уклало з компанією Claresholm Marketing Ltd, яка визнана пов'язаною з "Приватбанком", кредитні договори на суму 389 млн доларів, 60 млн євро і відобразило заборгованість у балансі банку. Також 16 грудня екс-службовцями "Приватбанку" укладено договір з ТОВ "Новафарм" на суму 3,2 млрд гривень, і додаткову угоду з ВАТ СК "Інгосстрах" із зазначенням сум нарахування індексованої винагороди на суму понад 136 млн гривень, які також визнані пов'язаними з банком особами.

"За результатами розгляду звернення голови правління "Приватбанку" ГПУ внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем)", - йдеться у відповіді Луценка Шлапаку.

Читайте також: Держава і "Приватбанк" перейшли до процедури стягнення за кредитами екс-власників банку – НБУ

Нагадаємо, голова правління "Приватбанку" Шлапак написав заяву про відставку.

Шлапак був призначений на посаду голови банку в грудні 2016 року, майже відразу після націоналізації "Приватбанку".