За відмову від євроінтеграції Росія запропонувала Україні реструктуризувати старі борги

30 листопада 12:16

За даними джерел, розмір компенсації становить 15 млрд доларів, причому лише третину цієї суми російські банки готові видати в якості кредитів.

 

Росія запропонувала Україні фінансову компенсацію за відмову від зближення з Євросоюзом, проте, за даними ZN.UA, запропонована сума менша за фігуруючі в українських ЗМІ 20 млрд доларів.

За інформацією російських джерел ZN.UA, йдеться про 15 мільярдів, з яких лише частина - до однієї третини може бути видана російськими банками в якості кредиту українській державі.

Решта суми - це закриття або, що ймовірніше, реструктуризація вже наявних українських боргів і приватизація низки стратегічних об'єктів Росією.

Проте така приватизація буде припускати пайову участь "правильних" українських співвласників. Тому можна очікувати, що при переході в приватні руки, Одеський припортовий зі своїм аміакопроводом, "Південмаш" зі своїм КБ, і "Турбоатом", поповнять не тільки українську скарбницю, але і приватні кишені.

Однак, очевидно, що лише відмовою від асоціації з ЄС Янукович від Кремля не відбудеться. Москва вустами чиновника Євразійської економічної комісії (ЄЕК) раніше вже дала зрозуміти, що "полегшає" Україні тільки після вступу в Митний союз.

Нагадаємо, лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що президент України Віктор Янукович "виторгував" у Росії "нібито зниження ціни на газ" і $ 20 млрд, "половину з яких вкрадуть, а половину витратять на фальсифікацію президентських виборів-2015.

Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Тетяни Силіної "Он все нам перепутин". !zn

Читайте також:

Прем'єр поспішив відхреститися від 20 млрд, нібито запропонованих Януковичу за відмову від євроінтеграції

Єфремов в 2,5 рази завищив озвучену Азаровим суму втрат від зниження товарообігу з РФ

Фюле нагадав Україні, "що не дочекалась компенсацій" про багатомільярдну допомогу Європи