За сім місяців бюджетні надходження від митних платежів зросли на 15%

16 серпня 13:16

У період із січня по липень до держбюджету перераховано понад 195 млрд гривень.

 

У період із січня по липень 2018 року до державного бюджету України перераховано 195,3 млрд гривень митних платежів, що на 25,9 млрд гривень або 15% більше за показник аналогічного періоду минулого року, повідомляє прес-центр Державної фіскальної служби (ДФС).

У службі наголошують на позитивній динаміці, порівняно з аналогічним періодом 2017 року. "Порівняно з відповідним періодом минулого року фіксується позитивна динаміка та поступове зростання обсягів ввезення товарів на митну територію України, рівня митної вартості та митних платежів", - наголошують у ДФС.

У січні-липні поточного року обсяги оподаткованого імпорту зросли по вазі до 37,8 млн тонн (зростання на 5%), а по митній вартості – майже до 28,4 млрд доларів (зростання на 16%). За цей самий період митні платежі з імпорту склали 7,4 млрд доларів, що на 15% перевищує відповідний показник минулого року.

"Рівень митної вартості оподаткованого імпорту збільшився на 9,8% - до 0,75 долара/кг. Податкове навантаження на одиницю ваги оподаткованого імпорту збільшилося до 5,21 грн/кг, або на 9,1%", - додають фіскали.

При цьому за сім місяців 2018 року основними бюджетоформуючими товарами стали нафта і нафтопродукти (43,1 млрд гривень); гази нафтові (12,5 млрд); легкові авто (11,7 млрд), кам'яне вугілля (9,6 млрд); інсектициди та фунгіциди (4 млрд); телефонні апарати (2,6 млрд); мінеральні добрива (2,4 млрд) і трактори (2,3 млрд грн.).

Нагадаємо, 19 червня Верховна Рада ухвалила зміни щодо сплати ввізного мита та податкових пільг, які діють на період проведення в Донбасі операції Об'єднаних сил (ООС) із відсічі збройної агресії Росії. Їх підтримали 229 народних депутатів.

27 червня президент Петро Порошенко підписав закони про внесення відповідних змін до Митного та Податкового кодексів України.

Ними зберігаються існуючі пільги зі сплати військового збору для осіб, які братимуть участь в ООС, що прийшла на зміну антитерористичній операції (АТО). А також пільги з ПДВ для операцій із ввезення лікарської, оборонної і військової продукції для потреб українських військових у зоні ООС.