За рік відтік капіталу з Росії пришвидшився - Rzeczpospolita

18 сiчня 14:03

Експерти пояснюють, що це сталося через санкції, подорожчання нафти і борги.

 

Відтік капіталу з Росії виявився в 2017 року в 1,6 рази більшим, ніж роком раніше. Це результат санкцій і подорожчання нафти.

Про це пише Rzeczpospolita з посиланням на звіт Банку Росії, який свідчить, що минулого року з країни було виведено 31,3 мільярд доларів. Хоча ще в 2016 році цей показник становив 19,8 мільярдів.

"Це відображення операцій на поточних рахунках. Нафта в 2017 році почувалася краще, ніж в 2016-му. Сальдо операцій зросло і, як результат, більше капіталу виїхало за кордон. Другим чинником були західні санкції. В першій половині 2017-го року іноземні інвестори прихильно дивилися на російські цінні папери і акції. В другій же стало зрозуміло, що санкції залишаться в силі. Це вплинуло на російські цінні папери. Відплив з ринку став більш відчутний і швидший", - пояснила головний економіст "Альфа-Банку" Наталія Орлова.

Аналітик компанії Alpari Наталія Мільчакова зауважила, що збільшення відтоку капіталу з Росії було також обумовлене виплатами за іноземними боргами, які здійснили російські банки. Лише у жовтні минулого року вони виплатили іноземним інвесторам 4,6 мільярдів доларів. Проблемою також лишається висока заборгованість приватних російських фірм за кордоном.

Видання зауважує, що відтік капіталу з Росії триває вже більше десятиліття. Востаннє позитивна динаміка спостерігалася аж в 2007 році. В 2008-го Росія втратила 133 мільярди доларів через агресію проти Грузії і фінансову кризу. Рекордні суми покинули країну в 2014 році, коли росіяни, компанії і іноземні інвестори вивели з Росії 151,5 мільярд доларів. Це сталося через анексію українського Криму і розв'язання російської війни проти України.

Раніше повідомлялося, що відтік нелегального капіталу з РФ становить 105 мільярдів доларів щорічно. Більше грошей виводиться лише з Китаю - в середньому близько 140 мільярдів доларів в рік. GFI оцінює дані з 2004 по 2013 рік - останній рік, за який є інформація про незаконному вивезенню капіталу.