За рахунок збільшення ціни газу зібрали понад 200 млрд грн, які пішли на субсидії — експерт

18 лютого 10:51

Грошей українці не шкодували на сплату підвищеної ціни вітчизняного газу, і нам є чим пишатися.

 

За останні п'ять років за рахунок збільшення ціни на газ з економіки та населення зібрано понад 200 млрд грн (!), і ці кошти пішли в основному на субсидії та на розвиток видобутку газу. Загалом як у тому анекдоті, коли з року в рік довгоносик з'їдав урожай, і колгоспні збори вирішили засіяти всі поля пшеницею в надії, що ця тварина лусне від обжерливості. У нас цього не вийшло, - і насіння уже не вистачає, і попереду роки посушливі.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Володимир Майстришин, голова наглядової ради Біоенергетичної асоціації України. За його словами, грошей українці не шкодували на сплату підвищеної ціни вітчизняного газу, і нам є чим пишатися: тільки за дев'ять місяців 2018-го чистий прибуток "Укргазвидобування" склав 21,15 млрд грн, НАК "Нафтогаз України" сплатила до державного бюджету 95,7 млрд грн, прибуток "Нафтогазу" в 2018 р. склав 39,4 млрд грн.

"Зростають "засіки батьківщини" за наш рахунок, по суті вийшов додатковий податок на тих, хто ще може платити, бо більша частина грошей через газ перекочовує до держбюджету. Десятки мільярдів пішли на збільшення видобутку газу, і в результаті: "УГВ зупинила процес падіння видобутку та наростила його на 0,65 млрд кубометрів...". Але в сухому залишку трохи більше 15 млрд кубометрів, і до кінця 2019-го вже ніяк до 20 млрд не дотягти", - зазначає експерт.

Докладніше про необхідність впровадження альтернативної енергетики читайте у статті Володимира Майстришина "Альтернативний вихід із газового піке" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".