За чотири роки експорт лісу в країни ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро у 2017 році

14 липня 10:45

За оцінками дослідників Earthsight, 40% цього лісу були вирубані або продані незаконно.

 

Британська неурядова організація Earthsight протягом останніх двох років досліджувала проблему нелегальних лісозаготівель в Україні. Названо дослідження однозначно - "Співучасть у корупції. Як ЄС стимулює нестримну незаконність в українських лісах". За чотири роки його експорт у країни ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро в 2017 р.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Юлія Самаєва. За оцінками дослідників, 40% цього лісу були вирубані або продані незаконно.

"Наші дані говорять про те, що сотні державних компаній беруть участь в систематичному, свідомому порушенні широкого кола правил під час заготівлі лісу. І немає нічого більш згубного, ніж незаконна "санітарна рубка", - йдеться в дослідженні. За даними експертів, майже 60% вирубок порушують встановлені українським законодавством обмеження, найчастіше, під надуманим приводом санітарних рубок, які виправдовують необхідністю запобігання поширення хвороб. Навіть посилення законодавства в 2016 р. не змінило ситуацію. Дослідження 18 лісозаготівельних дільниць в чотирьох найбільших лісозаготівельних регіонах України, проведене за замовленням Earthsight, показало, що від 67 до 78% рубок є невиправданими і, отже, незаконними.

"Якщо цей результат екстраполювати на національний рівень, виходить, що незаконна санітарна вирубка складає на даний момент 38-44% від загального виробництва та експорту лісу", - зазначає автор.

Детальніше про контрабанду лісу читайте у матеріалі Юлії Самаєвої ""Озеленення" Європи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".