З початку кризи іпотечний портфель банків скоротився на чверть. Анабіоз триває

14 жовтня 08:13

Надії на те, що банківський сектор самостійно стане фінансовим локомотивом відродження житлового будівництва, поки що не справджуються. Іпотечний ринок продовжує перебувати в стані анабіозу, а ознаки пожвавлення поки що не мають системного характеру.

 

Кількість банків, начебто готових видавати іпотечні кредити, збільшується (зараз їх уже близько 40), щоправда, до показників 2008 року ще далеко (тоді їх було майже 90). На ринку уже є пропозиції з початковим внеском 10-20% і строком фінансування до 20 років. Однак пом’якшення умов кредитування практично не позначається на динаміці іпотечного портфеля. Згідно з даними НБУ, за січень-серпень 2011 року обсяг кредитів на придбання нерухомості зменшився майже на 4,5 млрд. грн., нових іпотечних кредитів населенню було видано всього на 2,2 млрд. грн. У цілому з початку кризи іпотечний портфель банків скоротився вже на чверть.

Одним із основних чинників, які стримують позичальників, є високі відсоткові ставки за кредитами. Хоча вони поступово й знижуються (індекс «Кредит­маркет іпотечний», що відображає середню ефективну ставку десяти найбільших учасників ринку, на 12 жовтня становив 20,37%), але для більшості потенційних покупців житла залишаються непідйомними. За словами голови правління банку «Фінанси та кредит» Володимира Хливнюка, щоб оформити іпотеку на 60 тис. дол. (в еквіваленті) під 15% річних, позичальникові треба заробляти щомісяця 14 тис. грн. Згідно ж з даними Держкомстату, за підсумками серпня середня офіційна заробітна плата штатних працівників в Україні становила 2694 грн.

Від активного просування іпотеки в «маси» банки стримує не тільки нестача платоспроможного попиту, а й нещодавній негативний досвід роботи на цьому ринку. За даними Української національної іпотечної асоціації (УНІА), частка «проблемки» у банківському портфелі становить близько 30%, причому реструктуризація вже виданих позик триває й досі. Більш того, В.Хливнюк не виключає можливості подальшого погіршення якості банківських іпотечних портфелів через нестабільність у світовій економіці.

Детальніше читайте в свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Василя Пасочника «Як не стати країною бездомних?»