З 25 можливих сценаріїв зміни транзиту російського газу 15 є сценаріями нестабільності потоків

01 липня 07:58

Фактично ухиляючись від економічно обгрунтованих пропозицій української сторони переглянути умови далеко не рівноправної газової угоди від 19 січня 2009 року, російська сторона намагається використовувати фактори часу і ціни, розраховуючи на максимальну ефективність застосування «газового тиску» і велику зговірливість Києва у міру наближення зими.

 

Про це у своїй статті для ZN.UA пишуть експерт Центру «Номос» Михайло Гончар і юрист-міжнародник Максим Алінов.

А в разі подальшого опору планам вступу України до Митного союзу або передачі української газотранспортної системи під контроль «Газпрому» Росія, на думку експертів, буде прагнути припинити під будь-яким приводом подачу газу для українських споживачів, а транзит по максимуму від можливого перенаправити через першу нитку «Північного потоку» і Білорусь.

До того ж до кінця року німецькі союзники Кремля завершать введення в експлуатацію газопроводів OPAL і «Газель». Таким чином, нова трубопровідна інфраструктура буде підготовлена ​​до початку масштабних маніпуляцій газовими потоками в Європі з боку «Газпрому».

Виконаний нами матричний аналіз імовірних сценаріїв зміни транзиту російського газу показує, що 15 з 25 можливих сценаріїв є сценаріями нестабільності потоків, при цьому 5 сценаріїв мають критичний характер. На думку авторів, саме це й потрібно російській стороні, оскільки нестабільність транзитних потоків дестабілізує цінову ситуацію на ринку газу (у тому числі європейському). І призводить, природно, до зростання цін.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Михайла Гончара і Максима Алінова «Газовий натиск зі Сходу».