З мільярда гривень на розвиток фермерських господарств в 2018 році використали менше половини — в.о. міністра

30 грудня 12:42

Один із стримуючих факторів - вимога повної детінізації, пропоноване урядом до одержувачів бюджетних грошей.

 

З мільярда гривень, передбаченого на розвиток фермерських господарств у бюджеті 2018 р., було використано менш як половину. Чому так сталося? Перш за все, незважаючи на роботу дуже професійної Асоціації фермерів і приватних землевласників, на рівні областей і навіть районів фермери залишаються досить розрізненими, і в цьому сегменті поінформованість про програми підтримки й можливості, які вони надають, була незадовільною.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Максим Мартинюк, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України. За його словами, ще один стримуючий фактор - вимога повної детінізації, яка висувається урядом до одержувачів бюджетних грошей.

"Не всі фермери були готові надати документи на використовувану землю або оформити належним чином членів свого фермерського господарства. З їхнього боку це було усвідомлене рішення - відмовитися від дотації, але залишитися у звичних сірих координатах роботи, - зазначає автор. - Але хочу сказати цій категорії сільгоспвиробників, що це свідомо програшний шлях, тому що "тінь" невблаганно звужується під впливом як курсу уряду на обілення економіки, так і зовнішніх торгових партнерів, що висувають вимоги до простежуваності продукції".

Детальніше про здобутки та проблеми сільського господарства читайте в статті Максима Мартинюка "Український АПК не чекає іноземних інвесторів, він сам готовий до експансії на зовнішні ринки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".