З банку Жеваго незаконно вивели 5 мільярдів гривень - ФГВФО

12 грудня 13:43

Ні одна зі справ проти посадових осіб банку не була направлена до суду.

 

Посадові особи банку "Фінанси та кредит" народного депутата і бізнесмена Костянтина Жеваго перед його банкрутством вивели близько 5 млрд грн, при цьому вони надали кредити ряду сумнівних компаній. Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

"Проведена уповноваженою особою ФГВФО перевірка встановила: групою, до складу якої входили, зокрема, посадові особи банку, здійснено виведення коштів з банку "Фінанси та кредит" шляхом надання завідомо безнадійних кредитів юридичним особам на суму майже 5 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, банк надав кредитів на 3,2 млрд грн неплатоспроможним компаніям в період з 2010 по 2015 роки.

Відразу після отримання коштів ці компанії оголошували про своє банкрутство.

Також 1,7 млрд грн присвоїли посадові особи ще чотирьох компаній. Їх використовували для будівництва офісного центру в Києві.

Крім цього, банк уклав угоди на 113 мільйонів доларів з іноземними компаніями, однак самі угоди не враховувалися в банківській звітності.

"В цілому, за фактами виявлених у банку кримінальних правопорушень Фондом та уповноваженою особою було подано 73 заяви про вчинення правопорушень на загальну суму збитків 15,5 млрд грн, у тому числі щодо власників та посадових осіб банку подано 16 заяв на суму збитків 12,7 млрд грн ", - повідомляють у ФГВФО.

У той же час, там зазначають, що жодна із справ так і не була направлена в суд.

Нагадаємо, що тимчасова адміністрація була введена в банк "Фінанси та Кредит" у вересні 2015 року. За даними Фонду гарантування, коли в банк "Фінанси та кредит" була введена тимчасова адміністрація, обсяг вкладів фізосіб у ньому становив 17 млрд гривень, а юросіб – чотири млрд гривень.

На 1 березня 2017 року вкладникам банку "Фінанси та кредит" у рамках гарантійної суми виплачено 9,9 млрд гривень (94,8% запланованих виплат). За даними НБУ, з 29 млрд гривень кредитного портфелю банку "Фінанси та кредит" 22 млрд гривень - це позики, пов'язані з Жеваго.

Раніше в інтерв'ю DT.UA екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарєва спростувала чутки про дроблення вкладів у банку "Фінанси та Кредит". За її словами, за місяць, протягом якого банк "Фінанси та Кредит" формально не був проблемним, кошти з нього не виводилися.