З 1 жовтня в магазинах не можна буде розплатитися дрібними монетами

30 вересня 11:56

Монети номіналом 1, 2 та 5 копійок можна буде обміняти.

 

З 1 жовтня українці під час готівкового розрахунку не зможуть використати монети номіналом 1, 2 та 5 копійок, повідомили у Національному банку України. Обміняти монети можна буде протягом трьох років.

"Монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть вилучені з готівкового обігу з 1 жовтня 2019 року", - йдеться у повідомленні НБУ.

За словами заступника голови Нацбанка Сергія Холода, упродовж наступних трьох років усі зможуть обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках та у Національному банку.

У той же час платіжним засобом залишаються монети номіналом 25 копійок. Але ті монети, які потраплять у банк також вилучатимуть з обігу.

У Нацбанку стверджують, що завдяки вилученню дрібних монет готівкові розрахунки стануть простішим.

"Монети номіналами 1, 2 та 5 копійок майже припинили відігравати істотну роль у розрахунках населення за товари та послуги. Крім того, суттєво зросла роль безготівкових розрахунків та змінилася поведінка споживачів", - зазначили у пресслужбі НБУ.

У Нацбанку також зазначили, що вартість виготовлення монет 1, 2 та 5 копійок значно перевищує їхню номінальну вартість.

"Держава зможе економити понад 90 млн гривень на рік завдяки зменшенню витрат Національного банку на їхнє виготовлення та оброблення. До того ж заклади торгівлі, громадського харчування, транспорту та банки також не витрачатимуть кошти на інкасацію та обробку монет", - зазначили в НБУ.

З 25 вересня Національний банк України дозволив банковим установам округляти суми касових операцій через вилучення з обігу дрібних монет. Банки зможуть округляти суми касових операцій за кожним касовим документом згідно з підставами, визначеними законодавством, та за правилами, встановленими пунктом 4 постанови НБУ від 15 березня 2018-го №25 "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів". Результати заокруглення є іншими операційними доходами/витратами банку.

Раніше керівник Нацбанку Яків Смолій повідомив, що вже восени може початися випуск нових монет номіналом 5 гривень. А в 2020 році у НБУ планують випустити в обіг монети номіналом 10 грн.