Євросоюз погодив бюджет на 2020 рік

19 листопада 13:04

Доходи в бюджеті зросли на 1,5%, витрати – на 3,4%.

 

Європейський парламент і представники 28 країн-членів Євросоюзу узгодили 18 листопада бюджету на 2020 рік. Дохідна частина фінансового документа зросла на 1,5% в порівнянні з бюджетом 2019 року, пише DW.

Наголошується, що дохідну частину бюджету заплановано на рівні 168,7 млрд євро. Ця сума є компромісом між вимогою Європарламенту (171 млрд євро) і побажаннями країн-платників (166,8 млрд).

Витрати узгоджені в розмірі 153,6 млрд євро, що на 3,4% більше, ніж роком раніше. Зокрема, збільшено видатки на захист клімату, на боротьбу з безробіттям серед молоді і впровадження цифрових технологій. При цьому на 85 млн євро зменшили допомогу кандидату на вступ до ЄС Туреччини, з якою у Брюсселя в останні місяці чимало розбіжностей.

За словами комісара ЄС з бюджету Гюнтера Еттінгера, новий бюджет перенаправить ресурси в ті галузі, де вони особливо необхідні і допоможе "поширити інвестиції по всій Європі".

Представники Німеччини, яка надає більше п'ятої частини бюджету ЄС, назвали новий бюджет "хорошим компромісом".

Однак, на думку експертів, при "жорсткому Брекзите", може виникнути брак у бюджеті ЄС у розмірі 16,5 млрд євро. За даними брюссельського аналітичного центру Bruegel, у разі виходу Великобританії зі складу ЄС без угоди одній лише Німеччині належить до кінця 2020 року додатково внести в бюджет ЄС до 4,2 млрд євро.

Повідомлялося, що за період з початку конфлікту на Сході України до вересня місяця поточного року Німеччина надала Києву фінансування (як у вигляді кредитів, які підлягають поверненню, так і безповоротної допомоги) загальним розміром майже 1,4 мільярда євро.