Євросоюз подав у СОТ список американських товарів, на які можуть ввести мита

19 травня 05:49

Загальний обсяг мит може скласти 1,4 мільярди євро.

 

Європейський Союз уже з 20 червня може обкласти низку американських товарів митами, як відповідь на запровадження Сполученими Штатами тарифів на імпорт сталі та алюмінію. Відповідний список у п'ятницю, 18 травня, був поданий до Світової організації торгівлі (СОТ), пише DW.

Повідомляється, що, імовірно, до списку потраплять апельсиновий сік, віскі, тютюн і мотоцикли із США. Загальний обсяг мит може скласти 1,4 мільярда євро. Саме в таку суму в Брюсселі оцінюють можливий збиток від можливого введення мит Вашингтоном.

Водночас, у ЄС підготували спільні пропозиції США для уникнення торговельної війни. Джерела в дипломатичних колах зазначали, що мова йде про експорт американського скрапленого газу в Європу, про поліпшення умов доступу для автовиробників США на європейський ринок і про лібералізацію держзакупівель.

1 травня президент США Дональд Трамп на місяць відклав рішення про введення імпортних мит на сталь і алюміній для Канади, Європейського Союзу та Мексики, а також досяг принципової угоди з Аргентиною, Австралією і Бразилією.

Вперше Дональд Трамп оголосив про введення мита на імпорт сталі й алюмінію 1 березня на зустрічі з представниками найбільших металургійних компаній. Так, американський президент хоче оподатковувати іноземну сталь 25% митом, а алюміній - 10%. Уже 8 березня очільник Адмінстрації підписав відповідне розпорядження.

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив про те, що у відповідь варто "захистити європейців від турбулентності торгівлі, зокрема, шляхом пропорційного реагування у відповідності з правилами СОТ".

Видання Bloomberg назвало ідею Трампа щодо тарифів найгіршою для американської економіки. Найбільш імовірним результатом цього стане зростання цін, скорочення економічного зростання, зменшення робочих місць, посилення податкового тягаря, провокування економічної відплати з боку інших гравців. Крім того, це може дестабілізувати глобальну торговельну систему.

Детальніше про вплив американських мит на сталь і алюміній читайте в матеріалі Вадима Іосуба "Відлуння трампівського протекціонізму. Чи постраждають українські експортери металів?" у тижневику "Дзеркало тижня. України".