Європейський експерт: Україні потрібне ефективне законодавство для контролю над гральним бізнесом

02 грудня 13:27

 

Український парламент повинен розробити ефективне законодавство для регулювання ринку азартних ігор. Про це заявив один з провідних європейських фахівців у питаннях правового регулювання грального бізнесу Філіп Флеммінк, повідомляє "Апостроф".

На запрошення експертів Українського інституту майбутнього, Філіп Флеммінк прибув з візитом до Києва, виступивши 25 листопада запрошеним експертом на засіданні робочої групи відразу чотирьох комітетів - податкового, правоохоронного, бюджетного та економічного.

"Щоб позбутися усіх минулих помилок і винести бруд з вулиць, потрібно розробити міцний фундамент законодавчої бази. До запуску легальної діяльності в гральному бізнесі, необхідно, щоб почав працювати надійний регуляторний орган, який буде регламентувати цей бізнес і всіляко його контролювати", - підкреслив Флеммінк

За його словами, дуже важливо розуміти послідовність роботи з легалізації грального ринку. Тільки в такому випадку діяльність таких компаній може йти на користь державі, а не на шкоду громадянам.

"Регуляторний орган може бути створений на базі одного з міністерств або взагалі бути окремою структурою, і мати по штату до п'ятисот чоловік. Люди, які там працюватимуть, в першу чергу, повинні розуміти, як функціонує цей бізнес, що таке система ліцензування і система контролю ліцензій, і чому в цій сфері важливим є питання національної безпеки. Дуже важливий момент: цей регуляторний орган не можна створити після того, як буде прийнято законодавство щодо грального бізнесу. Крім того, цьому органу мають бути передані права та певні інструменти, яким чином вони зможуть моніторити діяльність як в режимі онлайн, так і офлайн", - заявив експерт.

Як зазначив Флеммінк, тільки після того, як система регуляторного органу буде налагоджена, можна переходити до другого етапу - до питання видачі ліцензій. Тут повинні підніматися питання, скільки буде операторів, які будуть умови їх роботи, скільки будуть коштувати ліцензії і т.д. Окремо необхідно буде встановити певні правила, за якими оператори будуть відбиратися і порядок притягнення їх до відповідальності.

Раніше колишня уповноважена Антимонопольного комітету Агія Загребельська заявила, що якщо ринок азартних ігор буде легалізований неякісно і непрофесійно, це завдасть величезної шкоди суспільству.