Єврокомісія запросила консультації з Україною через заборону експорту лісу-кругляка

16 сiчня 17:15

Консультації в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є першим кроком у врегулюванні спору, вважають в ЄС.

 

ЄС офіційно запросив консультації з Україною у відповідності з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС щодо заборони України на експорт необробленої деревини (кругляк), розповіли в Офісі європейського комісара з торгівлі.

"ЄС вважає, що давні торговельні обмеження з боку України порушують ключові торгові положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, які забороняють будь-які форми експортних обмежень", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що хоча ЄС рішуче підтримує законні заходи, вжиті державами для збереження лісів та боротьби з незаконними рубками. ЄС неодноразово заявляв, що заборона на експорт України не може вважатися підходящою або ефективним заходом для цієї мети, і неодноразово пропонував співробітництво в галузі збереження й управління лісами.

"Консультації в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є першим кроком у врегулюванні спору. ЄС сподівається, що це питання може бути успішно вирішене в ході цих двосторонніх консультацій", - підкреслили в Офісі єврокомісара.

Нагадаємо, що Рада прийняла закон про збереження українських лісів і запобігання незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів. При цьому 23 липня президент Петро Порошенко наклав вето на законопроект, повернувши його в сесійний зал з поправками.

Як писало DT.UA, під час дії мораторію на вирубку лісу, в обхід не тільки національного законодавства, але і регламентів та сертифікацій ЄС, український ліс рубають і вивозять такими темпами, що за чотири роки його експорт у країни ЄС зріс на 75%, перевищивши позначку в мільярд євро в 2017 р. І за оцінками дослідників, 40% цього лісу були вирубані або продані незаконно.

Детальніше про контрабанду лісу читайте у матеріалі Юлії Самаєвої ""Озеленення" Європи" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".