ЄС збільшить безмитні квоти на курятину з України

15 березня 15:48

Одночасно буде закрита лазівка, якою користувалося МХП Косюка.

 

Україна і Євросоюз досягли попередньої домовленості, яка дозволить Києву збільшити безмитний експорт курятини в ЄС. Про це пиши Politico з посиланням на джерела в Києві і Брюсселі, передає ЕП.

Представник Єврокомісії підтвердив виданню, що вони досягли нової угоди з Україною щодо птахівництва, яке тепер буде направлено до Ради ЄС та Європейського парламенту для затвердження.

Рішення також стосується ситуації, якої незадоволені європейські фермери. Мова йде про знайдений українською компанією "Миронівський хлібопродукт" (МХП) спосіб обійти жорсткі обмеження на безмитний імпорт курячого філе в ЄС. Курятина з кісткою відправляється на заводи ЄС без сплати будь-яких мит, а далі кістку відрізають і продають як куряче філе.

За даними видання, українські експортери отримають щедрі поступки в новій угоді. Один європейський дипломат і один чиновник, близький до української сторони, повідомили, що обидві сторони уклали тимчасовий договір, що забороняє лазівку, що використовує МХП.

За це квоту на імпорт української курячої грудки збільшать принаймні вдвічі. Зараз квота встановлюється на рівні 20 тисяч тонн на рік.

Чиновник, близький до Києва, повідомив, що ця квота замінюється цифрою 50 тисяч тонн. Однак європейський дипломат сказав, що квота в 20 тисяч тонн буде доповнена ще на 50 тисяч тонн - в цілому 70 тисяч тонн. Представники галузі в Брюсселі також зазначили, що вони чули цифру в 70 тисяч тонн.

Представники українського уряду в Брюсселі відмовилися коментувати цифри, посилаючись на поточний переговорний процес.

Повідомлялося, що Україна повністю вичерпала тарифні квоти Євросоюзу на імпорт цілої низки українських аграрних і харчових продуктів.