ЄС включив до переліку офшорів ще 15 країн

13 березня 10:48

ЄС продовжує моніторинг країн, які знаходяться в сірому списку.

 

Вчора, 12 березня, міністри фінансів Євросоюзу оновили чорний список податкових юрисдикцій, в яких порушуються критерії прозорості ведення бізнесу. Про це повідомляє прес-служба Європейській комісії, пише liga.net.

Протягом 2018 року Єврокомісія провела оцінку 92 країн за трьома критеріями: податкова прозорість, хороше управління і реальна економічна активність, а також за показником - наявність нульової ставки корпоративного податку.

За результатами перевірки комісії міністри внесли в чорний список 15 країн: Американське Самоа, Гуам, Самоа, Тринідад і Тобаго, Віргінські острови США, Барбадос, Об'єднані Арабські Емірати і Маршаллові Острови, Аруба, Беліз, Бермудські острови, Фіджі, Оман, Вануату і Домініка.

В 2019 році триватиме моніторинг ще 34 країн, які зараз перебувають в сірому списку, йдеться в повідомленні.

У Єврокомісії говорять, що подальший відбір буде посилено за рахунок дотримання обов'язкових критеріїв прозорості, і до наступної оцінки будуть додані три країни G20 - Росія, Мексика і Аргентина.

Що стосується наслідків, держави-члени домовилися про низку контрзаходів, які вони можуть вибрати для застосування щодо перелічених країн, включаючи посилення моніторингу та перевірок, справляння податків, спеціальні вимоги до документації і положення, що забороняють зловживання.

Повідомлялося, що в грудні уряд України поповнив перелік офшорних зон. До переліку додано: Тринідад і Тобаго, Намібію, Гуам, Палау і Американське Самоа.

Україна періодично оновлює український перелік офшорних зон з урахуванням даних глобального форуму з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей ОЕСР. Форум сформував "Чорний списк" держав, що не налаштовані на співробітництво з питань оподаткування і не виконують стандарти ОЕСР, в який увійшли зазначені країни.