ЄС виділить гроші Фонду енергоефективності при певних умовах

19 червня 17:08

Парламент повинен прийняти закон про комерційний облік житлово-комунальних послуг та енергоефективності будівель.

 

ЄС виділить кошти Фонду енергоефективності, якщо український парламент на цьому тижні прийме закон про комерційний облік житлово-комунальних послуг, а також енергоефективності будівель, заявив заступник голови Представництва ЄС в Україні Томас Фреллесен, передає "Укрінформ".

"Ми надаємо Україні допомогу, щоб вона стала важливою європейською країною. У цьому контексті аспект енергоефективності є дуже важливим - адже Україна є найбільш енерговитратною країною. Багато ресурсів просто губляться даремно", - сказав Фрелленс.

Він зазначив, що незалежність є важливою складовою енергетичної безпеки.

"Чим менше Україна витрачає ресурсів, тим менше їх імпортує", - додав представник ЄС в Україні.

На його переконання, одним із найважливіших кроків, які були зроблені в Україні останнім часом є прийняття закону про Фонд енергоефективності.

"ЄС може надати додаткову підтримку, в тому числі фінансування для цього фонду. Але для цього необхідно прийняти ще кілька законодавчих актів. Те, що буде відбуватися на цьому тижні в парламенті, дуже важливо", - зазначив Фрелленс.

Він нагадав, що в порядку денному закон про комерційний облік ЖКП та енергоефективність будівель.

"Ці закони повинні бути прийняті на цьому тижні. Ми чекаємо цього сигналу від українського парламенту", - додав Фрелленс.

Нагадаємо, Рада прийняла законопроект №5598 "Про Фонд енергоефективності", який повинен стати інструментом підтримки ініціатив, спрямованих на підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження.

Раніше віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко у своїй статті для DT.UA писав, що українські сім'ї, які скористаються програмою створюваного в Україні Фонду енергоефективності теплової модернізації житлових будинків, в перспективі зможуть економити на опаленні та гарячій воді до 60% коштів.

Зубко підкреслює, що кредитні кошти, які домовласники будуть повертати банку, будуть сплачуватися саме за рахунок цієї економії. Фонд енергоефективності також надасть допомогу домовласникам, покривши значну частину вартості проекту. За його словами, в результаті діяльності Фонду енергоефективності витрати громадян на оплату послуг ЖКГ знизяться, а держава забезпечить значну економію енергоресурсів.

Детальніше про запуск в Україні Фонду енергоефективності читайте у статті Геннадія Зубка "Тепла реформа: перевірка України на зрілість" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".