ЄС дасть Україні 600 млн євро фіндопомоги тільки після скасування Києвом заборони на експорт лісу

10 жовтня 16:34

Ще однією проблемою залишається питання соцдопомоги переселенцям.

 

Україна може отримати черговий – другий за рахунком – транш на 600 млн євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу тільки після виконання всіх вимог Брюсселя. А їх залишилося дві – це необхідність скасувати мораторій на експорт лісу з України та врегулювати надання соціальної допомоги внутрішнім переселенцям.

Про це заявив новий глава представництва ЄС в Україні, посол Хьюг Мінгареллі на прес-конференції в Києві в понеділок, 10 жовтня. Спілкування посла з представниками ЗМІ стало його першим публічним виступом з того часу, як 21 липня він був призначений главою європейського представництва.

"Є ряд умов, передбачених для надання цих коштів. Більшість з них було виконано, і залишається дві умови, які ще необхідно виконати: перше - це скасування заборони на експорт лісу, і друге – це виплата соціальної допомоги внутрішнім переселенцям", - сказав посол ЄС.

"Ми всі сподіваємося, що з'явиться можливість надати цей транш Україні в найближчому майбутньому. Я не можу поки назвати конкретні терміни", - сказав він, додавши, що на сьогоднішній день обговорення цих питань все ще проходять між європейськими представники та українською владою.

Читайте також: Ватажки "ДНР" "націоналізують" гуманітарну допомогу, що надходить громадським організаціям – ІС

Раніше заступник міністра фінансів Юрій Буца повідомив, що в цьому році Україна вже не отримає давно очікуваний третій транш макрофінансової допомоги від ЄС на аналогічну суму. У той же час він допускав, що можливість отримати другий транш до кінця року ще є.

Нагадаємо, Єврокомісія ще в липні 2015 року виділила Україні макрофінансову допомогу ЄС на загальну суму 1,8 млрд євро, надходження коштів розбито на три транші кожен за 600 млн євро. Україна отримала лише перший транш.