Японські аналітики пророкують валютну кризу для України і ще шести країн

10 вересня 21:40

Наголошується, що Україна вже переживає валютну кризу, так як виконує програму МВФ.

 

Аналітики японської брокерської та фінансової компанії Nomura Holdings передбачили валютні ризики для семи країн з економікою, що розвивається. Серед них - Шрі-Ланка, Південно-Африканська Республіка, Бразилія, Пакистан, Єгипет, Туреччина і Україна. Про це йдеться в огляді аналітиків, передає Bloomberg.

Повідомляється, що п'ять держав - Україна, Туреччина, Єгипет, Аргентина і Шрі-Ланка вже переживають валютну кризу або виконують програму Міжнародного валютного фонду.

В найменшому ступені ризику кризи знаходяться вісім країн, що розвиваються, - це Бразилія, Болгарія, Індонезія, Казахстан, Перу, Філіппіни, Росія і Таїланд, повідомляють аналітики банку на чолі з Робертом Суббараманом.

"Враховуючи, що інвестори приділяють більше уваги ризикам ринків, що розвиваються, важливо не об'єднувати всі країни emergency market в однорідну групу. Модель виявила довгий список країн, де ймовірність повномасштабної кризи дуже невелика", - йдеться у звіті.

Аналітики Nomura прийшли до таких висновків, використовуючи модель раннього виявлення валютних криз під назвою "Дамокл", яка була розроблена для 30 країн.

У моделі використовуються різні показники, в тому числі валютні резерви, рівні заборгованості, процентні ставки і покриття імпорту.

Як повідомлялося раніше, протягом найближчих двох років Україна повинна виплатити кредиторам 10 мільярдів доларів в рамках погашення державного боргу.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів затвердило план погашення держборгу до 2023 року.

Згідно з планом, до кінця 2018 року Україні доведеться виплатити 3,4 млрд доларів, з яких обслуговування – 1,5 млрд доларів і погашення основного боргу міжнародним фінансовим організаціям (МФО) 1,9 млрд доларів.

В 2019 році виплати збільшуються до 5 млрд доларів, в тому числі обслуговування – до 1,6 млрд доларів. Зовнішні виплати досягнуть піку в 2020 році: відсотки – 1,5 млрд доларів, МФО – 1,8 млрд доларів, єврооблігації – 2,4 млрд доларів, офіційні кредити – 0,2 млрд доларів. У наступні три роки витрати на зовнішній борг будуть поступово скорочуватися: 2021 – 5 млрд доларів, 2022 – 4,1 млрд доларів і 2023 – 4 млрд доларів.

Докладніше читайте в матеріалі Тетяни Богдан "Фіскальні дисбаланси та виклики для бюджетно-боргової політики України" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".