Янукович: На газових договорах з Росією Україна щорічно втрачає 20% бюджету

06 вересня 06:54

Президент України Віктор Янукович вважає, що за десять років дії газового контракту державний бюджет України невмотивовано втратить $60 млрд.

 

«Для нас ця переплата - а ми вважаємо, що переплачуємо, - становить $5-6 млрд щорічно. А за 10 років контракту - $60 млрд! Якщо дивитися в контексті щорічного бюджету країни - це приблизно 20%. Тобто з кожної бюджетної гривні 20 коп. йде на сплату за газ. І це в той час, коли у країні проводяться непрості реформи. Ці гроші могли б піти на соціальні виплати населенню: лікарям, вчителям, яким зараз і так несолодко», - сказав Янукович в інтерв'ю «КоммерсантЪ-Украина».

На думку президента найбільш підходящою формулою для України була б та, яка використовується у Німеччині.

«Формула ціни 2009 року - сумнівна, вона, м'яко кажучи, суперечна, ми не можемо з нею погодитися. Якщо подивитися на реальні ціни, наприклад у Німеччині, то ми платимо приблизно на $200 більше. І ми б хотіли розуміти, за що нас карають! А транзитний тариф в Німеччині у два рази вищий, ніж в Україні ... Зараз мова йде виключно про повернення до справедливої ​​ціни - це ціна для Німеччини мінус $70 транзитного тарифу від кордону Росії до Німеччини. До речі, E.ON Ruhrgas подав до суду на "Газпром", вимагаючи перегляду контрактної ціни. Ми ж говоримо про те, щоб брати за основу сьогоднішню німецьку ціну», - сказав президент.

Віктор Янукович нагадав також, що Україна також має можливість знизити ціну згідно з Харківськими домовленостями, проте у разі повномасштабного зміни договору вони також можуть зазнати змін.

«Але я можу повідомити, що у Харкові ми домовлялися не зупинятися на тих угодах. Ми тоді домовилися повністю переглянути контракти і перейти на нові взаємини у газовій сфері. Але потім пішли півтора роки обіцянок - "так-так-так, ми подивимося, обов'язково переглянемо", і у підсумку по сьогоднішній день все залишилося на рівні "так-так-так". Хоча ми впевнені в тому, що ціна для України некоректна, що умови виписані ніби для ворога», - сказав Янукович.

Нагадаємо, що в тому ж інтерв'ю Віктор Янукович заявив, що Україна вже підготувала документи для подання позову до Міжнародного арбітражу щодо перегляду газових угод з Росією.