"Влада" Криму просять зняти обмеження на постачання українських продуктів

15 серпня 21:11

Крим повністю забезпечує себе лише хлібом і фруктами.

 

У анексованому Криму заявили, що півострів не в змозі повністю забезпечити себе продуктами, в тому числі молоком, цукром і рослинним маслом. Про це повідомив на прес-конференції в п'ятницю "міністр сільського господарства" Криму Микола Полюшкін.

За його словами, постачання продовольством Криму завжди "було специфічним із-за географічного положення півострова". Наприклад, деякі овочі, такі як цукровий буряк, картопля, завжди привозили до Криму з України.

Зараз влада розглядає можливість знайти альтернативних постачальників в Краснодарському краї.

Як з'ясувалося, є ряд проблем і з рослинним маслом. Незважаючи на те, що в Криму очікують урожай соняшнику на рівні 120 тисяч тонн, підприємства півострова не в змозі зробити з нього олію. У Криму немає жодного промислового підприємства з переробки олії насіння соняшнику, - заявив Полюшкін.

Постачання молочної продукції з Краснодарського краю не в змозі заповнити нішу, що утворилася після анексії Криму і заборони "Росспоживнаглядом" на імпорт в Росію молока і молочної продукції з України.

"При потребі в 900 тисяч тонн, Крим виробляє 311 тисяч тонн молока в рік. Причому левова частка продукції припадає на особисті селянські господарства, і в промислову переробку потрапляє всього 67 тисяч тонн. Тому ми звернулися з листом до віце-прем'єра Козаку дозволити ввезення молока з України. Поставки з Кубані вже почалися, але в силу транспортної логістики вони не в змозі наповнити ринок", - підкреслив Полюшкін.

За словами "міністра сільського господарства" Криму, півострів повністю забезпечує себе хлібом. Господарства півострова на 70% перекривають внутрішнє споживання м'яса та на 77% - яєць, а фруктів і винограду - на 106%.

Що стосується спекуляцій на ринку продовольчих товарів, Полюшкін заявив, що "міністерство" буде боротися з ними за допомогою ярмарок товаровиробників. !zn