Війна з пластиком знизить попит на нафту більше очікуваного — FT

18 лютого 23:03

45% всього пластику, який виготовляється у світі, йде на пакувальні матеріали.

 

"Війна з пластиком призведе до зниження попиту на нафту більше, ніж очікувалося", - йдеться в матеріалі Financial Times, що стосується боротьби з пластиковими відходами і настроями споживачів, які з цим пов'язані.

"Кафе і ресторани відмовляються від пластикових соломинок, магазини - від одноразових пакетів, у багатьох країнах приймаються закони про обмеження одноразової упаковки в різних сферах. Рано чи пізно ці зміни вплинуть і на нафтогазові компанії", - зазначає видання.

"Оскільки підприємства відмовляються від пластикових соломинок і пакетів, а уряди вживають заходів щодо скорочення одноразової упаковки, це буде мати серйозні наслідки, тому що пластик, в кінцевому підсумку, зроблений з сирої нафти", - пише газета.

Зараз на частку нафтохімії припадає всього 15% споживання нафти, в той час як більше половини світового попиту на "чорне золото" забезпечує транспорт. За прогнозами Міжнародного енергетичного агентства, до 2040 року частка нафтохімії виросте до 50%, передає Ліга.Бізнес.

Але подібні прогнози виходять зі стабільно високого споживання пластмас у попередні десятиліття, відзначає видання. Для цього сьогоднішні ринки повинні зберегти існуючі моделі споживання.

Зараз 45% всього пластику, що виготовляється в світі, йде на пакувальні матеріали. Зниження використання пластикових пакетів та інших видів пластику може уповільнити зростання його споживання вдвічі до 2040-го.

Повідомлялося, що Європейська комісія схвалила заборону низки одноразових виробів з пластику. Зокрема, заборона торкнеться одноразового посуду, столових приладів, трубочок-соломинок для напоїв, ватних паличок і пластикових кріплень для повітряних куль.

У грудні 2017 року Київська міська рада звернулася до Верховної ради щодо необхідності прийняття закону про заборону використання та продажу поліетиленових пакетів.