Вітренко погрожує Коболєву судом через неотримання премії за Стокгольмський арбітраж

11 лютого 11:55

За його словами, він мав отримати 50% премії за перемогу над "Газпромом" до 30 грудня.

 

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко звернувся до голови правління компанії Андрія Коболєва через невиплату другої частини премії за перемогу над "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Вітренко зазначає, що, згідно з трудовим контрактом, повинен був отримати 50% премії за перемогу над "Газпромом" ще 30 грудня 2019-го, але досі це не було зроблено.

Вітренко наголосив, що за затримку виплати заробітної плати передбачена фінансова, адміністративна та кримінальна відповідальність. Він заявив, що 11 лютого почне звертатися в компетентні органи для захисту своїх інтересів.

Топ-менеджер НАК вважає, що зробив найбільший внесок у те, що "Нафтогаз" отримав від "Газпрому" $ 2,9 млрд і підписав новий контракт на транзит з гарантованими доходами в $ 7,2 млрд на наступні п'ять років.

Вітренко наголосив, що у "Нафтогазу", ні у Кабміну немає права переглянути розмір премії, не порушивши трудовий договір.

Також Вітренко додав, що для нього це питання не грошей, а принципу. Він запропонував, щоб отримані кошти від "Газпрому" держава розподілила між усіма українцями, але поки не отримав відповіді від політичного керівництва країни.

Повідомлялося, що "Нафтогаз" отримав від "Газпрому" $ 2,9 млрд – залишок суми, яку російська компанія повинна була виплатити за рішенням Стокгольмського арбітражу.

20 грудня після тривалих переговорів Росія, Україна та Європейська Комісія погодили принципові позиції щодо продовження транзиту газу з РФ до Євросоюзу через українську газотранспортну систему, а НАК "Нафтогаз України" і російський "Газпром" досягли консенсусу щодо врегулювання взаємних претензій. Згідно з підписаним у Мінську протоколом, "Газпром" зобов'язався протягом п'яти років постачати газ до ЄС через ГТС України, а також виплатити "Нафтогазу" 3 млрд доларів у відповідності до рішення Стокгольмського арбітражу. "Нафтогаз", у свою чергу, погодився відкликати новий позов до "Газпрому" на 12,25 млрд доларів.

Детальніше про домовленості щодо газу читайте у статті Олексія Кучеренка "Новий "транзитний котракт": чия і в чому вигода?".