Вісім банків з 24 потребують докапіталізації – підсумки стрес-тестування НБУ

04 жовтня 12:37

Банкам необхідно додатково 6,1 млрд грн.

 

Вісім із 24 банків, які працюють на території України та приймали участь в оцінці якості активів і стрес-тестуванні Національного банку України (НБУ), потребують докапіталізації на загальну суму 6,1 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"За підсумками оцінки якості активів і стрес-тестування за базовим макроекономічним сценарієм на 2018 рік, виявлено потреба в капіталі для восьми банків на загальну суму 6,1 млрд грн. Ці банки зобов'язані виконати програму капіталізації до кінця поточного року", - зазначено в повідомленні.

Перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час брифінгу повідомила, що це не значна сума, в порівнянні з 220 млрд грн за підсумками стрес-тестування в 2015 році, і вона абсолютно підйомна для банків.

У НБУ зазначили, що стрес-тестуванні приймали участь лише 24 банки. Це найбільші банки за середнім значенням двох показників: зважених на ризик активів та депозитів фізичних осіб. Загалом на них сукупно припадає понад 90% активів усього банківського сектору.

Відповідно до данних НБУ, в тестуванні приймали участь: Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Райффайзен Банк Аваль, Альфа-Банк, Укргазбанк, ПУМБ, УкрСиббанк, Сбербанк, Укрсоцбанк, ОТП Банк, Банк Південний, Креді Агріколь Банк, Промінвестбанк, Таскомбанк, Прокредит Банк, Кредобанк, ВТБ Банк, Банк Кредит Дніпро, Мегабанк, Банк Восток, А – Банк, Ідея Банк, Універсал Банк, Банк Інвестицій та Заощаджень.

Як повідомили в прес-службі НБУ, вісім банків, які не пройшли стрес-тестування, будуть названі в грудні. До цього часу банки повинні вжити заходів для виправлення ситуації.

Нагадаємо, що державні банки, зокрема Ощадбанк та Приватбанк, час від часу потребують докапіталізації. Так, Ощадбанк планує залучити 11 млрд грн докапіталізації. В разі успішного залучення інвестицій, Ощадбанк готовий виплачувати ринкову ставку дохідності на капітал – на 15%.

При цьому в Мінфіні і НБУ заявляють, що проти докапіталізації держбанків. Заступник голови правління НБУ Олега Чурия зазначив, що держава витратила на докапіталізацію держбанків близько $ 10 млрд з початку 1990-х. "Оскільки вона проводилася через збільшення капіталу за рахунок ОВДП, за якими сплачуються відсотки, то за все це тепер розплачується бюджет, який взяв на себе велике боргове навантаження", - сказав він.