Виробник SWIFT відмовляється працювати з російськими банками - ЗМІ

25 серпня 10:10

У РНКБ вважають, що це не позначиться на роботі банку.

 

Глобальна компанія – правовласник програмного забезпечення (ПО) для роботи з SWIFT Finastra – відмовилася працювати з російськими санкційними банками. Про це пишуть "Відомості" з посиланням на джерела.

За словами джерел, софт використовують два таких гравця: "Російський національний комерційний банк" (РНКБ), що працює в анексованому Криму, і "Темпбанк", в який введена тимчасова адміністрація.

Finastra, бізнес якої багато в чому сконцентрований в США і Канаді, повідомила свого російського дистрибутора "Фіннет" про те, що припиняє працювати з цими банками з 31 серпня, вказує один із співрозмовників.

Наголошується, що в світі існує декілька виробників програмного забезпечення для роботи з SWIFT. У Росії використовується софт від Finastra і від самої SWIFT (Alliance Ассеѕѕ). За словами другого співрозмовника, переважна більшість банків в Росії і світі використовують ПО від SWIFT.

При цьому, видання пише, що банк може перейти на інший інтерфейс доступу до SWIFT, для цього йому потрібно укласти договір і зробити технічні налаштування, що коштуватимуть кілька десятків тисяч доларів, оцінює співрозмовник.

Він додає, що банкам важливо це встигнути зробити до 31 серпня, щоб вони не були відрізані від SWIFT під час переходу на новий софт.

SWIFT завдяки єдиним стандартам і широкому охопленню дозволяє банкам і компаніям обмінюватись фінансовими повідомленнями по всьому світу. Для розрахунків в Росії є й інші способи, але для міжнародних транзакцій альтернативи SWIFT немає.

РНКБ є системоутворюючим банком в окупованому Криму і працює тільки на території Росії, сказав представник банку, додаючи, що той не здійснює розрахунків через західні кредитні організації.

За його словами, банк використовує розрахункову систему ЦБ. "На бізнес РНКБ і його клієнтів не впливає припинення відносин з компанією Finastra", – запевнив представник РНКБ.

Він не став уточнювати, чи буде РНКБ переходити на інше програмне забезпечення.

Представники "Финнет" і SWIFT від коментарів відмовилися. Представники Finastra і Темпбанка на запит не відповіли.

Два тижні тому ЗМІ повідомили про те, що "Темпбанк" нібито відключений від SWIFT, оскільки банк і його топ-менеджмент знаходяться під санкціями США з-за співпраці з Сирією та Іраном. За словами трьох співрозмовників, мова йшла тільки про припинення співпраці з Finastra, а не про відключення банку.

Раніше повідомлялося, що Swift погрожує відключати від системи ненадійні банки.

Нагадаємо, що відключення від системи Swift розглядалося як можливий хід, щоб збільшити тиск на Росію з-за вторгнення в Україну. Однак цього так і не сталося. Нещодавно в Держдепі пояснили, чому Росію не відключили Swift і не ввели ембарго на нафту і газ. Як розповів в інтерв'ю DT.UA координатор Держдепартаменту з питань санкцій Деніел Фрід, це б дестабілізувати світову економіку. Тому Захід обрав інші санкції.