Від невибіркових нововведень держави справжній малий бізнес буде втрачати конкурентоспроможність

26 лютого 14:58

Малий бізнес як і раніше вимагає підтримки і захисту держави.

 

Не всі фізособи-підприємці реєструються як ФОП, щоб не платити податки і провозити контрабанду. Є серед них ті, хто потребує захисту від зловживання великим бізнесом і підтримки з боку держави. Про це пише Сергій СЛЕДЗЬ, редактор відділу мікроекономіки та бізнесу ZN.UA, кандидат економічних наук.

Для ряду ФОП нововведення, які покликані боротися з недобросовісними підприємцями, означають втрату конкурентоспроможності.

"Зате фіскалізація малого бізнесу через РРО неминуче призведе до необхідності оплачувати додаткові послуги бухгалтера та комп'ютерника, до збільшення часу, витраченого на звітність. Та й купити якийсь РРО або хоча б смартфон для касира (на випадок переваги модних програмних РРО), хоч би що там казали про безплатність, однаково доведеться. Навряд чи справедливо, що в результаті такого невибіркового наведення ладу справжній малий бізнес втрачатиме свою природну гнучкість і конкурентоспроможність", - пише автор.

Для нововведень необхідний вибірковий підхід.

"Так може, не варто було шерстити всіх під одну гребінку, а треба було проявити в ухвалених законах вибірковий підхід, відокремивши насіння від полови? Або хоча б зупинитися на обов'язковій фіскалізації та обліку товарних запасів тільки в ризикових сферах торгівлі: електроніці й побутовій техніці, медикаментах, ювелірних виробах, секонд-хенді? А також подумати над реальним захистом "спрощенки" від зазіхань акул великого бізнесу. Адже нерозумно думати, що без цього її назавжди залишать у спокої", - зазначає автор.

Докладніше читайте у статті Сергія СЛЕДЗЬ для ZN.UA - "Дроблення бізнесу на пікселі".