Верховний суд став на сторону ФДМУ і розблокував велику приватизацію

10 липня 13:04

Суд розблокував процес призначення радників з приватизації п'яти держпідприємств.

 

Верховний суд задовольнив касаційну скаргу Фонду держмайна і тим самим розблокував процес призначення радників з продажу п'яти державних підприємств із списку великої приватизації. Про це повідомив в. о. голови ФДМУ Віталій Трубаров на своїй сторінці в Facebook.

"Касаційний апеляційний суд у складі Верховного суду підтримав позицію Фонду і скасував забезпечення в некчемному позові Грант Торнтон, який фактично на рік заблокував процес великої приватизації, забороняючи Уряду затверджувати відібраних інвестиційних радників", - написав він.

Після цього 8 липня Фонд держмайна направив до Мінекономрозвитку на погодження проект розпорядження Кабміну про затвердження інвестиційних радників, і коли буде погодження від Мерт і Міністерства юстиції, цей проект можна буде виносити на засідання уряду, повідомив Трубаров.

"Так, сама справа щодо оскарження результатів відбору інвестрадників триває, але з'явилася можливість розпочати підготовку цих підприємств до приватизації", - додав він.

В кінці липня 2018 року Кабмін визначив радників приватизації державних підприємств: Одеський припортовий завод – радник Pericles Global Advisory у складі консорціуму з White & Case LLP, Kinstellar, KPMG Ukraine і SARS Сapital; Вугільна компанія Краснолиманська – радник Конкорд Консалтинг у складі консорціуму KPMG, Бюро Маркуса, Redcliffe Partners; Завод Електроважмаш – радник KPMG Україна у складі консорціуму Baker McKenzie, Henniger Winkelmann Consulting; Об'єднана гірничо-хімічна компанія – радник BDO корпоративні фінанси в складі консорціуму Baker Tilly Ukraine, ASSET EXPERTISЕ, Інноваційний центр " Екосистема; Індар – радник Конкорд Консалтинг у складі консорціуму Kreston GCG, Бюро Маркуса, Redcliffe Partners.

Раніше Фонд держмайна затвердив перелік об'єктів малої приватизації, які підлягають продажу в цьому році.

Верховна Рада ухвалила законопроект про приватизацію №7066 у другому читанні і в цілому 18 січня 2018 року. Документ передбачає розподіл об'єктів на дві групи - об'єкти великої приватизації та об'єкти малої приватизації.

До об'єктів великої приватизації відносяться єдині майнові комплекси державних та комунальних підприємств та пакетів акцій акціонерних товариств, де більше 50% акцій володіє держава, а також вартість активів яких згідно фінансової звітності за останній рік перевищує 250 млн гривень. Інші об'єкти віднесені до об'єктів малої приватизації.