Верховний суд РФ зобов'язав Україну виплатити 112 мільйонів доларів за "Укртатнафту"

24 жовтня 13:38

Україна скаржилася на порушення судами норм матеріального та процесуального права.

 

Україну Верховний суд Росії зобов'язав виплатити 112 мільйонів доларів і відсотки на користь "Татнафти" у справі про частку в "Укртатнафті". Оскільки Верховний суд РФ відхилив касаційну скаргу України на рішення судів нижчих інстанцій.

У скарзі Україна скаржилася на порушення судами норм матеріального та процесуального права.

У рішенні Верховного суду сказано: "Підстав для перегляду прийнятих по даній справі судових актів у судовому засіданні Судової колегії з економічних спорах Верховного суду Російської Федерації не встановлено".

Повідомлялося, що Україна подала касаційну скаргу у Верховний суд РФ на рішення про стягнення $ 112 млн плюс відсотки на користь "Татнафти" із-за втрати частки в "Укртатнафті".

13 липня Королівський суд Лондона відхилив апеляцію України на визнання британської юрисдикції рішення Міжнародного комерційного арбітражу за позовом "Татнафти".

Потім Україна подала апеляцію на рішення про виплату $ 112 млн російської "Татнафти".

Повідомлялося, що "Укртатнафта" є спірним активом для України і Татарстану. "Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій "Укртатнафти" належало структурам, близьким до "Татнефть", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо "Татнафти". Однак в результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів в НПЗ була практично обнулена, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, близькі до групи "Приват".

Детальніше читайте в інтерв'ю Олени Зеркаль оглядачам відділу міжнародної політики DT.UA Тетяні Силіній і Володимиру Кравченку в тижневику "Дзеркало тижня. України".