Важковаговики британського бізнесу поїдуть на економічний форум Путіна - The Times

23 травня 19:05

Критики звинувачують британських бізнесменів у "непатріотичності".

 

Виконавчі директори деяких найбільших фірм, які котируються у Великій Британії, збираються відвідати бізнес-форум, який цього тижня Володимир Путін буде проводити у Санкт-Петербурзі. Вони збираються побувати на зустрічі попри напругу у відносинах з Росією через візові проблеми і американські санкції проти країни, пише The Times. Директор BP Боб Дадлі і голова Royal Dutch Shell Бен ван Бурден планують виступити перед відвідувачами російського форуму у п'ятницю.

Виконавчий директор Glencore Айван Гласенберг і екс-голова Лондонської фондової біржі також збираються взяти участь у зустрічі. Фондовий менеджер Білл Броудер, який раніше давав поради щодо інвестування в Росії і веде кампанію проти корупції в країні, сказав, що британські компанії чинять "дуже непатріотично", коли вирішують відвідати форум в Санкт-Петербурзі.

"Це люди, які погрузли в Росії і намагаються захистити свої нерозумні інвестиції або ж це ті, кому заплатили", - сказав Броудер.

Минулого тижня посол США в Росії Джон Хантсмен скасував свою заплановану промову на форумі. Планувалося, що він буде виступати на панельному засіданні поруч з російським олігархмо Віктором Вексельбергом, проти якого теж запроваджені санкції. Втім, американський дипломат все одно збирається відвідати подію.

Як писало видання Bloomberg, на економічний форум у Санкт-Петербурзі приїде також президент Франції Еммануель Макрон. Пред тим завтра він поговорить з Путіним про Україну і Іран. Російські експерти, які дають поради Кремлю, кажуть, що не варто нічого чекати від цієї поїздки французького президента.

Видання Bloomberg також писало, що на економічному форумі в Санкт-Петербурзі Путін буде вихвалятися перед Макроном своїми успіхами. Але насправді економічні успіхи Путіна не дотягують до його глобальних амбіцій. Це означає, що Москва втрачає позиції, а не зміцнює їх. За багато років російська залежність від продажу газу і нафти лише зміцнилися.