Вартість будівництва 3 та 4 енергоблоків ХАЕС вже зросла у 2,5 рази

16 лютого 09:52

Будівництво 3 та 4 енергоблоків Хмельницької атомної електростанції ще не почалось, проте вартість вже зросла у 2,5 рази. Про це повідомляє прес-служба Національного екологічного центру України.

 

Екологічний центр нагадує, що 9 лютого НАЕК «Енергоатом» та російський «Атомстройэкспорт» підписали контракт на розробку технічного проекту реакторної установки та постачання обладнання реакторних установок на енергоблоки 3 та 4 Хмельницької АЕС.

Проте, як зазначає Національний екологічний центр, підписання документів відбулося без остаточного економічного обґрунтування інвестицій проекту та чіткого усвідомлення про джерела його фінансування від Сбербанку Росії, яку планує залучити «Енергоатом».

«Більш того, з кожним новим офіційним повідомленням оціночна вартість добудови ХАЕС зростає», - заявив координатор енергетичної програми Національного екологічного центру Артур Денисенко.

За його словами, в квітні 2010 року за розрахунками керівництва НАЕК вартість добудови 3 та 4 енергоблоків складала 15 мільярдів гривень, на кінець року ця цифра зросла до 30 мільярдів. Після підписання контрактної угоди з «Атомстройэкспортом» президент НАЕК Юрій Недашковський не зміг назвати вартість робіт, але компанія оцінює добудову вже у 4 мільярди євро (більше 40 мільярдів гривень). Таким чином, за неповний рік вартість будівництва ХАЕС зросла у 2,5 рази, при цьому фактичне будівництво ще навіть не розпочиналось, зазначають у Національному екологічному центрі.

На думку експертів центру, замість реалізації атомного проекту ефективнішим було б вкладання коштів у модернізацію та технічне переоснащення ТЕС, що покращить екологічну ситуацію у регіонах розташування ТЕС, підвищить ефективність їх роботи, а також покращить стабільність роботи об’єднаної енергосистеми України.

На даний момент в Україні експлуатуються чотири АЕС - Хмельницька, Запорізька, Рівненська та Південно-Українська.

Хмельницька АЕС розташована у місті Нетішин Хмельницької області біля річки Горинь. Вона заповнює дефіцит електричних потужностей на заході країни.

АЕС є відокремленим підрозділом НАЕК «Енергоатом». Запуски першого і другого енергоблоків станції відбулися у 1987 і 2004 роках відповідно. Перемогу в конкурсі на будівництво третього і четвертого енергоблоків АЕС здобула підконтрольна держкорпорації «Росатом» інжинірингова компанія ЗАТ «Атомстройекспорт».