Вартість великоднього кошика зросла на 8%

09 квiтня 16:48

Приготування паски подорожчало на 7%.

 

В порівнянні із минулорічними Великоднем вартість приготування паски зросла на 7%. При цьому у поточному році темпи подорожчання паски втричі нижчими, ніж у 2018 році, коли індекс вартості її випікання склав 21%. Такі обрахунки представив Економічний дискусійний клуб.

Зазначається, що вартість випікання паски у домашніх умовах, виходячи із актуальних цін, становитиме майже 44 гривні за виріб вагою 0,7 кг.

Основний вплив на підвищення вартості паски за період, що минув від попереднього Великодня, справило подорожчання масла вершкового (на 11%, "плюс" 6 грн. на виробі), борошна пшеничного (на 19%, "плюс" 2 грн.), молока (на 10%, "плюс" 1 грн.).

Натомість, вартість яєць та цукру знизилися на 9%−13%, що також сприяло сповільненню темпів зростання вартості паски.

На формування економ−кошика, який складається лише із 6 традиційних для освячення у храмі компонентів, українцям у поточному році необхідно буде витратити не менше 248 гривень, що на 8% більше, ніж торік.