В уряду немає коштів на добудову саркофага в Чорнобилі

02 лютого 14:21

На будівництво нового саркофага для ізоляції осередку радіації на місці Чорнобильської катастрофи зібрана лише половина необхідних грошей.

 

Серед уламків реактора, де у 1986 році сталася аварія, залишається майже 200 тонн розплавлених паливних стрижнів. Новий саркофаг накриє зверху існуючий, але тільки якщо на завершення його будівництва вистачить грошей.

Після аварії на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС було нашвидкоруч споруджено тимчасове укриття з бетону і листової сталі. Зараз воно вкрите допоміжними опорами, що підтримують саркофаг, щоб він не розвалився.

На пункті управління четвертого енергоблоку панує пустка: освітлення давно не працює, все покрито пилом, датчики приладової панелі, що займає цілу стіну напівкруглої форми, вимкнено.

«Тут бродять привиди колишніх часів», - образно каже керуючий директор Плану реалізації Чорнобильського укриття Лорін Додд.

«Саме тут розумієш, наскільки важливо все робити безпечно, - додає він. - Якщо цього не робити, наслідки буде важко уявити».

Протягом декількох тижнів після аварії тисячі людей будували тимчасовий саркофаг, ризикуючи власним життям. Але споруда не була розрахована на довге життя і вона поступово розсипається.

«Ось ця опора підтримує західну стіну, - показує Додд. - Після аварії західна стінка тріснула на всю довжину. Насправді вона нахилена назовні, і були побоювання, що стіна просто завалиться, а 200 тонн радіоактивних матеріалів, що знаходяться всередині, опиняться у контакті з атмосферою».

Біля західної стіни енергоблоку щосили йде будівництво. Там зводять щось на зразок гігантської арки - такої великої, що вона могла б накрити собор Святого Павла у Лондоні.

Новий ковпак споруджується на деякій відстані від реактора, потім його одягнуть на існуючий.

Проект курирує Саймон Еванс з Європейського банку реконструкції та розвитку. «При наближенні до саркофагу рівень радіації стає все вище і вище, і тим самим посилюються труднощі будівництва на ближчій відстані. Чим далі будуєш, тим легше», - говорить він.

Сміливий проект повинен обійтися в 1,6 млрд євро (2,21 млрд доларів), але 740 млн євро досі не зібрали, незважаючи на обіцянки, дані на кількох конференціях Великої вісімки.

Примітно також, що найбільше коштів для проекту виділили країни Європи. Росія, де в радянські часи розроблявся і будувався чорнобильський реактор, за обсягом внесків займає всього 10-е місце.

Президент ЄБРР Томас Міров визнає, що зараз важкий час для збору пожертвувань, однак, на його думку, країни не повинні зациклюватися на нинішньому економічному кліматі.

«Це абсолютно винятковий випадок. Тут беруть участь всі основні члени світової спільноти, і у нас має вийти зібрати гроші», - підкреслює він.

Вирішальну спробу зібрати необхідні кошти ЄБРР має намір приурочити до 25-ї річниці катастрофи, яка буде відзначатися у квітні.

Однак, навіть якщо сам реактор надійно закриють, місцевість навколо Чорнобиля залишиться зараженою ще десятки тисяч років.

За матеріалами ВВС