В Україні зростає обсяг депозитів у нацвалюті

11 жовтня 10:24

Також збільшується кредитний портфель банків.

 

У вересні 2018 року обсяг гривневих депозитів вітчизняних банків збільшилися на 1,5% до майже 502 млрд грн. Про це з посиланням на дані Грошово-кредитної статистики повідомляє прес-служба Національного банку України.

Найбільш активно зростали вклади населення. Збільшення коштів на депозитних рахунках громадян сприяло збереження високих темпів зростання заробітної плати. Обсяг депозитів фізосіб у нацвалюті в працюючих банках виріс на 2,8% до 258 млрд 700 млн грн, депозити в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) збільшилися на 1,4% - до 8,7 млрд доларів США.

Обсяг депозитів бізнесу в нацвалюті залишився практично на рівні попереднього місяця (242,5 млрд грн), кошти в іноземній валюті зросли на 1% - до 5,3 млрд доларів США.

Крім цього банки активно продовжують кредитувати бізнес і населення. Кредитний портфель банків у національній валюті у вересні збільшився на 1,1% до 614,6 млрд грн.

У вересні банки активно надавали кредити корпоративному сектору - їх обсяг зріс як у національній валюті (на 1,1% до 485,7 млрд грн), так і в іноземній (у доларовому еквіваленті вони збільшилися на 1,3% до 14,7 млрд доларів США).

За цей же період обсяг гривневих кредитів населенню зріс на 0,9% - до 127,4 млрд грн.

Вартість гривневих кредитів і депозитів для бізнесу зросла, для населення - залишалася майже на рівні попереднього місяця.

Ставки за гривневими кредитними ресурсами, насамперед бізнесу, відреагували на збільшення облікової ставки, звуження ліквідності банківської системи та значного попиту на кредитні ресурси. Ставки за гривневими кредитами корпоративного сектора підвищилися на 1,9 в. п. до 19,8% річних, домашніх господарств - на 0,3 в. п. до 32,1% річних.

Підвищилася і прибутковість гривневих депозитів для бізнесу - на 0,6 в. п. до 13,0% річних. У той же час вартість гривневих депозитів населення залишилася практично на рівні попереднього місяця (10,6% річних), що пов'язано з посиленням диференціації окремими банками процентних ставок за строковими депозитами та коштами на вимогу (за рахунок зниження ставок за останнім).

Повідомлялося, що раніше українські банки підвищили ставки за гривневими і валютними вкладами на тлі підвищення облікової ставки НБУ до 18%.

Кредитний портфель банків зростає не перший місяць. В національній валюті кредитний партфель в серпні зріс на 2,3% до 607,8 млрд грн.